Новогодишна торта

Истински шедьовър на сладкарското изкуство

5 от общо 1 гласа

Необходими продукти:

за блата:
6 яйца
6 белтъка
250 г захар
230 г белени бадеми
70 г брашно
50 г краве масло
за сиропа:
100 г захар
2 с. л. инстантно кафе
за масления крем:
200 г краве масло (със стайна температура)
100 г захар
1 яйце
1 жълтък
1 ванилия
2 с. л. инстантно кафе
за ганаша:
240 г шоколадов кувертюр
40 г краве масло
150 мл животинска сметана
50 мл бърбън
за глазурата:
150 г черен шоколад (85%)
125 г краве масло

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват много добре с 220 г захар, докато побелеят.

Бадемите се смилат, смесват се с брашното и се разбъркват с разбитите яйца. 

Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и постепенно се разбъркват с яйчената смес.

Налива се и разтопеното, но не горещо масло. Разбърква се.

Сместа се разпределя в 3 форми за печене с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлани с пергаментова хартия.

Блатовете се пекат в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор – за 7 минути всеки. Охлаждат се. 

Кафето за крема се разтваря в 2 с. л. вода. 

Захарта се сипва в касерола заедно с 50 мл вода. Кипва се и се вари, докато се получи гъст сироп, като за меренг, около 120 градуса.

Яйцето и жълтъкът се разбиват. При постоянно разбиване се налива сиропът.

След това, отново при постоянно разбиване, на няколко пъти се добавя и маслото. 

Прибавят се ванилията и разтвореното кафе. Разбърква се и кремът се оставя на хладно, за да стегне. 

Сметаната за ганаша се загрява на котлона и се налива към кувертюра и маслото. 

Разбърква се, до получаване на кадифена, хомогенна смес. Налива се бърбънът и отново се разбърква. Сместа се оставя да се охлади, като от време на време се разбърква.

Захарта и кафето за сиропа се разтварят в 150 мл гореща вода. 

Във форма за печене с подвижно дъно с диаметър 26 см се поставя един блат, сиропира се и се намазва добре с масления крем. 

Слага се вторият блат, сиропира се и се намазва се ганаша. 

Поставя се третият блат и също се сиропира. Охлажда се много добре.

Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня.

Тортата се изважда от формата и се залива с шоколадовата глазура. Оставя се да се охлади поне за 4 часа. 

Нарязва се и се сервира. 

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Още рецепти за торта:

Лека плодова торта
Неделна торта без печене
Малка ягодова торта
Как да направим шоколадова торта за една минута
Палачинкова торта
Виенска торта за шокоманиаци

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти