Лимоново парфе

За ценителите на френските десерти

5 от общо 1 гласа
140 мин.
Необходими продукти

желатин - 1 ч.л.

захар - 1/3 ч.ч. 

лимонов сок - 3/4 ч.ч. 

лимонова кора настъргана - 1 с.л. 

жълтък - 6 броя 

белтък - 4 броя 

сладкарска сметана - 600 мл

Нежното лимоново парфе е специален поздрав за всички почитатели на сладкишите с вкус и аромат на лимон. За ценителите на френските десерти също. Наистина, пипкаво се приготвя, но пък за специалните хора около нас или за себе си ако не отделим време и внимание, за кого тогава. Запазете рецептата на Mate Kitchen и я направете, когато разполагате с достатъчно време. Парфето е деликатен десерт и си иска обгрижване, така че не трябва да се пришпорва излишно, ако искате да ви се получи както трябва.

Има няколко важни момента, когато правите лимоново парфе или каквото и да е друго парфе. За да стане кремът съвършено гладък, са му необходими умерена температура и непрекъснато бъркане. Сметаната трябва да се държи в хладилника до последно, защото заради ниската температура се разбива по-добре. Няколко минути на висока скорост са ѝ нужни, за да почне да прави пътечки и да се втвърди хубаво. При яйчните белтъци е точно обратното. Те трябва да са на стайна температура, защото тогава се отпускат и по-лесно се разбиват на гъста и твърда пяна.

Интересното в нашата рецепта за лимоново парфе е, че не се ползват никакви есенции и добавени миризми. Имаме само естествения вкус и аромат, който кората и сокът на лимоните дават. Няма как да не го оцените.

Да ви е сладко!

Начин на приготвяне:

Накиснете желатина в студена вода да набъбне.

1. Разбийте жълтъците със захарта и лимоновия сок до гладка смес. Сложете сместа на тих огън и я загрейте при непрекъснато бъркане, за да се сгъсти, като внимавате да не кипне.

2. Добавете отцедения желатин и бъркайте докато се разтвори. След това сипете лимоновата кора, разбъркайте и дръпнете сместа от огъня да се охлади.

3. Разбийте сладкарската сметана.

4. Разбийте белтъците на гъста пяна и внимателно ги прибавете към лимоновата смес. Добавете и сметаната и бъркайте докато се получи хомогенна смес.

5. Разпределете парфето в купички или коктейлни чаши и го приберете в хладилника да се охлади. Преди да го поднесете, може да го украсите с розички от бита сметана.

Внимание: Съдържа жълтък и белтък, които могат да предизвикат алергични реакции.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти