Създадено за Passiflora

Козуначено руло с кафява захар

Козуначено руло с кафява захар

2.5 от общо 2 гласа
230 мин.
Необходими продукти

брашно +70 г за доомесване - 500 гр 

яйца - 3 бр 

прясно мляко - 150 мл 

кафява захар Пасифлора + за поръсване 

масло - 100 гр

орехи смлени - 100 гр

шипков мармалад - 1 бурканче

суха мая 7 грама - 1 пакетче 

лимони - 1 бр 

сол - 1 щипка

олио - 1 с.л.

Дори да не консумирате бяла захар, това не значи да се отказвате от великденските вкуснотии – просто си направете козуначено руло с кафява захар Пасифлора. Тя има запомнящ се наситен аромат. Тайната на вкуса й се крие в това, че тя никога не се избелва и рафинира. Благодарение на това се запазват нейните витамини и минерали. Можете да я ползвате за всякакви домашни сладкиши, коктейли и домашни сокове и лимонади.

Ние си направихме козуначено руло с кафява захар. Слоеве сладки козуначени конци и между тях шипков мармалад и натрошени орехи. А отгоре – хрупкава коричка. Нима може да има нещо по-вкусно! Струва си всяка минутка, която ще отделите за приготвянето му, и цялото търпение по втасването и изпичането. Да си знаете, че ще трябва да изпечете две, защото първото ще свърши докато е още топло. О, и съвсем не е нужно да го правите само за Великден. Уханието на изпечено сладко козуначено тесто може да изпълва дома ви всеки път, когато ви се прияде.

Това козуначено руло с кафява захар впечатлява не само с вкуса, но и гали окото. Благодарение на специфичното му оформяне мармаладът не е само в центъра, а е разпределен на кръгове по целия обем на рулото. Можете да ги видите, когато го нарежете на филийки. Плюс – така тестото се изпича равномерно и можете да усетите сладостта на мармалада във всяка хапка. Освен това сладкишът остава сочен и мек по-дълго време.

Опитайте, ще останете доволни!

Да ви е сладко!

Начин на приготвяне:

1. В купа смесете топлото мляко, маята и 1 с. л. от кафявата захар Пасифлора, разбъркайте добре и оставете на топло докато маята шупне.

2. През това време в голяма купа разбийте 2 от яйцата, добавете захарта, настържете кората от лимона, половината от разтопеното масло и солта. Разбъркайте добре и след като маята е шупнала, я добавете към сместа.

3. Добавете брашното на части и замесете меко тесто. Извадете го от купата върху набрашнения плот и добавете още малко брашно, за да доомесите. Докато месите, постепенно добавяйте остатъка от маслото.

4. След като цялото масло се усвои, поръсете купата с брашно, сложете тестото вътре и завийте с домакинско фолио. Оставете на топло (или затоплена фурна на 50 градуса) да втаса за около час - час и половина, или докато не утрои обема си.

5. Извадете втасалото тесто, набрашнете плота и го премесете леко. Отделете 2/5 от сместа, разточете я на правоъгълна кора с дебелина 0,5 см, намажете я с част от шипковия мармалад и поръсете равномерно с част от орехите. Навийте на руло по дългата страна, след което присвийте двата края и отместете встрани.

6. По-голямата топка от тестото разточете отново на правоъгълна кора, но с по-голям размер, намажете средата с остатъка на мармалада, така че ивицита да отговаря на размера на рулото. Поръсете с орехи и сложете рулото отгоре, намажете и неговата горна част с мармалад и поръсете отново с орехи. Тестото от голямата кора встрани от рулото разрежете по диагонал на ивици и ги оплетете върху рулото. Преместете го върху хартия за печене и го поставете в правоъгълна форма за кекс с дължина 35 см.

7. Оставете рулото да втаса докато удвои обема си (около 30 минути) на топло. Може да бъде и във фурна, загрята на 50 градуса.

8. Когато рулото втаса, го намажете с белтъка на едно от яйцата, разбит с 1 с.л. олио и отгоре поръсете с кафява захар Пасифлора. Печете на 180 градуса за около 45-50 минути, като проверявате с дървена клечка готовността.

Внимание: Съдържа яйца, орехи, брашно, масло, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти