Как да направим тиквеник

Примерна рецепта

Как да направим тиквеник
Снимка: netinfo
3.5 от общо 6 гласа

Необходими продукти:
1 пакет кори (500г)
1 кг тиква
200-250 г захар
100-150 г орехи
1 - 1 1/2  ч.л. канела
1/2 - 2/3 ч.ч олио (може и смес от масло и олио/зехтин)Начин на приготвяне:

Начин на приготвяне:

Почистваме, обелваме и нарязваме тиквата на парчета. Настъргваме я на едро ренде. Към настърганата тиква добавяме захарта (количеството е според сладостта, която искаме да постигнем и сладостта на самата тиква), счуканите орехи и канелата. Разбъркваме добре.

По желание можем да си разпределим плънката на толкова сравнително равни части, колкото е броят на корите в пакета. (В един пакет "Одрински кори" обикновено има 8 листаТе са по-дебели от т. нар. тънки кори за баница.)

Пристъпваме към приготвянето на самата баница. Взимаме един лист от корите и го намазняваме с около 1 - 1 1/2 с.л. мазнина. След това поръсваме с част от плънката, като се стремим да я разпръснем равномерно. Навиваме листа на руло и поставяме в намаслена тава. Редим готовите корите в тавата така, че накрая да получим един голям охлюв.

Намазваме отгоре с мазнина и печем в предварително загрята на 200-220 градуса фурна. Когато тиквеникът е готов, го поръсваме с подсладена вода (смесваме малко количество топла вода около 1/2 ч.ч. с 2 с.л. захар). Може да използвате и четка, с която да намажете добре горната коричка на тиквеника, за да омекне.

Не бива да се прекалява с намокрянето, за да не стане воднист. Целта е най-горният слой да не е чуплив и хрупкав. Покриваме го с кърпа и го оставяме да се охлади.

Поръсва се с пудра захар при поднасяне.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти