Домашна торта „Сахер“

Един от най-популярните десерти в света

3.04 от общо 25 гласа
100 мин.
Необходими продукти

За блата

натурален шоколад - 150 гр

захар - 100 гр

брашно - 100 гр

масло - 90 гр

яйца - 5 броя

конфитюр от кайсии - 1 бурканче

 

За глазурата

натурален шоколад - 150 гр

пудра захар - 200 гр

масло - 15 гр

кафе студено - 80 мл

есенция ванилия - 2 ч.л.

Не сте били във Виена, ако не сте хапнали от това сладкарско вълшебство, създадено от австрийския сладкар Франц Захер. Но пък не е задължително да ходите дотам, за да я опитате. От Mate Kitchen ни предлагат да я направим вкъщи, а както ще се убедите от рецептата и видеото, не е никак трудно. Най-важното правило е да не заменяте сладкото от кайсии - то е нейната запазена марка.

Преди това обаче - малко история. Както често се случва, най-великите творения са рожба на случайността. Фината торта „Сахер“ не прави изключение, разказва Mate KitchenКогато я създава, Франц Захер е стажант-сладкар и е едва на 16 години. Заема се с нейното приготвяне, защото главният сладкар е болен, а министърът на външните работи на Австрия Клеменс фон Метерних е поискал „необичаен десерт”, с който да впечатли своите гости. Резултатът продължава да очарова света вече почти 200 години.

За разлика от повечето подобни десерти, торта „Сахер“ се прави с малко продукти и е относително лесна. Пече се един блат, който след това се разделя на две, маже се със сладко от кайсии и отгоре се полива с шоколадова глазура. Можете да я направите в деня, в който ще я сервирате, защото не се налага да престоява в хладилника повече от два-три часа, обясняват кулинарите на Mate Kitchen. И непременно я поднесете с кафе – комбинацията е неустоима!

Начин на приготвяне:

За блата

1. Разтопете шоколада на водна баня и го отдръпнете настрани, докато леко се охлади.

2. През това време в голяма купа сложете омекналото масло и разбийте с миксер захарта, докато се образува пухкав крем. Добавете един по един яйчените жълтъци, докато разбивате за кратко до хомогенност.

3. Прибавете към тях разтопения шоколад и брашното, бъркайте бавно с дървена бъркалка.

4. В друга купа разбийте белтъците с миксер на висока скорост, докато станат на твърд сняг. Добавете ги към останалата смес, като бъркате много бавно.

5. Изсипете сместа във форма за торта с диаметър 25 см с покрито с хартия за печене дъно. Печете 40-50 минути на 170 градуса с вентилатор. Проверете блата с клечка за зъби и ако няма тесто по нея, го извадете.

6. Оставете го напълно да се охлади във формата, след което го извадете и оставяте на решетка до пълното му охлаждане.

7. Разрежете блата на 2 хоризонтални части, сложете едната част в чиния или поставка за торти, намажете със сладкото от кайсии, след което похлупете с другата половина.

За глазурата

1. Смесете в купа маслото и шоколада и ги разтопете на водна баня.

2. Прибавете към тях кафето, пудрата захар и ванилията. Разбийте добре, докато глазурата стане гладка и пухкава. Разпределете равномерно върху тортата и оставете в хладилник за няколко часа.

Внимание: Съдържа яйца, брашно, масло, натурален шоколад и кафе, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти