Как да намалим разходите си при пътуване

Накъде ще потеглим този път
Снимка: Thinkstock

Икономическата криза продължава да се усеща с пълна сила не само у нас. При пътуванията, независимо от тяхната цел и характер, също се забелязва тенденция към търсене на по-евтини варианти. Тъй като европейските държави са нашата най-близка и евтина възможност за пътуване, добре е да знаем как да ограничим разходите си, свързани с нашия престой там.

Ето и няколко полезни съвета в тази насока.

Първото и най-важно нещо, което трябва да помним е, че цената на самолетните билети пада драстично в периода октомври–февруари. Това са т.нар. мъртви месеци за повечето авиокомпании, особено седмиците веднага след коледно-новогодишните празници, така че това е един добър момент за покупка на самолетни билети.

В Европа има повече от 60 нискотарифни авиокомпании, някои от които доста популярни и в България. Повечето от тях обаче обслужват летища, които са далеч от центъра на големите европейски градове (над 100 км). Затова винаги проверявайте предварително как ще стигнете от летището до центъра или хотела си и колко точно ще ви струва това.

Накрая често се оказва, че голяма част от парите, спестени от самолетен билет, ще се наложи да изразходите за придвижване от летището до крайната цел на вашето пътуване.

Разходите си за храна можете да редуцирате като избягвате популярни ресторанти и заведения и се ориентирате към по-малки и закътани такива, които местните посещават – те със сигурност са изпитани и не толкова скъпи.

Съществен разход по време на престоя в чужбина е придвижването в съответния град. Повечето европейски градове имат добре изградена транспортна инфраструктура, затова пътуването с градския транспорт, в повечето случаи, ще ви излезе далеч по-евтино, отколкото с такси.

Най-сигурно е да си вземете комбиниран билет за няколко пътувания. Проверете и опцията рент-а-кар, ако ще обикаляте повече и на по-големи разстояния.

Ако сте в район, в който има университет или студентско градче, ще ви бъде по-изгодно да изберете хотел или апартамент в близост до него, тъй като там цените, както на нощувките, така и на стоките и услугите в супермаркети и заведения, са по-ниски.

Ако пък пътувате с цел туризъм, важно е да знаете, че болшинството музеи в Европа имат дни на отворените врати, в които не се заплаща входна такса за разглеждане на изложбите. Така че проверете в интернет за такава възможност още преди да заминете.

Също така редица големи градове предлагат карти с включен вход за различни атракции и неограничен достъп до обществения транспорт. Германия например е добре известна дестинация с прилагане на подобна услуга.

Тегленето на пари от банкомат ще ви излезе по-изгодно, отколкото обмен на валута в бюро или банка. За всеки случай вземете в себе си и някаква сума предварително обменени пари.

Накрая, не забравяйте пътническата застраховка, която може да ви се струва излишен разход, но в действителност, е твърде вероятно да ви спести доста сериозни разходи дори и при най-малък инцидент.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти