Как да избегнем кошмара прилошаване при пътуване

Как да избегнем кошмара прилошаване при пътуване
Снимка: Thinkstock

Пътуването дори и до най-прекрасната дестинация може да се окаже неприятно за много хора, особено за повечето деца. Причината е, че много от пътуващите страдат от кинетоза –прилошаване при пътуване.

Малките бебета обикновено добре понасят пътуването, но за децата от 2 до 12 г. възраст, бременни, хора с лабилна вегетативна нервна система, тези със склонност към мигрена и стомашно-чревни проблеми пребиваването в превозно средство може да е истински кошмар.

Най-зле се понасят вертикалните движения (нагоре-надолу) при пътуване с кораб или яхта, но за някои и пътуването в автомобил е изпитание, особено ако пътят има много завои.

Явната форма на кинетозата са виене на свят, гадене, повръщане, повишено слюноотделяне, зачервяване или бледост на лицето, студена пот, сърцебиене. „Скритите” изяви са тежест в главата, сухота в устата, дискомфорт и слабост. По-често страдат жените.

Как да намалим проявите на кинетоза?

 – Не се хранете обилно преди пътуване.

 –  Предпочитайте мястото отпред до шофьора и гледайте право напред хоризонтално, а не встрани. Избягвайте резките движения на главата.

 – В самолет избирайте място над крилата, в средата, където клатенето и турбуленцията се усещат по-леко.

Снимка: Thinkstock

 – Не четете по време на пътуване, не се занимавайте с телефона си, ако страдате от кинетоза.

 – Избягвайте силните миризми на парфюм или цигари, те усилват прилошаването.

 – Запасете се с близалки от аптеката срещу прилошаване при пътуване.

При много хора тези мерки са недостатъчни и на помощ идват традиционните лекарства против гадене и повръщане. При малките деца обаче повечето от тези медикаменти са неприложими и тогава на помощ идва хомеопатията, която разполага със средства с отличен ефект при пътуване.

Снимка: Thinkstock

Такъв препарат е Cocculine. Има и монопрепарати, които са съобразени с индивидуалните особености на човека. Най-добре е лечението да започне в деня преди пътуването -3 пъти по 5 гранули се смучат на гладно, същото е и преди и по време на пътуването.

Боракс помага на хора, които страдат от морска болест или им прилошава в самолет. Нуждаещите се от боракс обикновено са тези, които не понасят возенето на виенски колело и увеселително влакче.

•  Ипека е подходящо за деца с постоянни мъчителни позиви за повръщане, но повръщането не носи облекчение.

Нукс вомика най-много подхожда на човек, който получава прилошаване при пътуване, ако пътува на задната седалка. Подходящ е за  избухливите и нетърпеливи хора, при които повръщането води до облекчение.

• Петролеум - при виене на свят, гадене, повръщане и главоболие. Храненето, затварянето на очи и затоплянето успокояват оплакванията.

Табакум е за деца, които силно пребледняват и устата им се препълва със слюнка. Те са с много силни позиви за повръщане и сърцебиене. Вдишването на хладен, свеж въздух ги успокоява.

Снимка: Thinkstock

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти