Защо шоколадът е вреден за животните

Колкото и жално да ви гледат, не им давайте неподходяща за тях храна
Снимка: Getty/Guliver

Със сигурност собствениците на кучета и котки знаят, че никак не е препоръчително домашните им любимци да консумират шоколад.

И все пак се случва животинките да си хапват от сладкото, а собственикът им да ги гледа умилително как апетитно се хранят.

Това, обаче, е вредно и сега ще обясним зщао.

Шоколадовите изделия съдържат кофеин и съединение наречено теобромин, което представлява горчив алкалоид на растението какaо. Теоброминът има ефекти подобни на кофеина, но въздейства по-слабо върху централната нервна система и има не толкова силно изразен пристрастяващ ефект.

Именно това вещество е вредно за животните и може да доведе до повръщане, стомашно разстройство, треперене, нарушен сърдечен ритъм и други неприятни състояния.

Белият шоколад е малко по-приемлив, тъй като не съдържа какао, но това не означава, че трябва спокойно да храните домашния си любимец с него.

"Нешънъл Джиографик“ са разработили специална таблица в помощ на стопаните на кучета, която да ги ориентира какво и колко сладко може да хапва техният домашен любимец, без да се притесняват, че може да му навреди. 

Притежателите на домашни животни не трябва да забравят, че за животинките храната и хранителният режим са също толкова важни, както и за хората.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти