Защо котките мъркат?

Котешка нирвана
Снимка: Thinkstock

Всички сме чували мъркащия котешки звук, но какво го поражда? С мъркането котките изразяват различни емоции, но все още има доста загадки около причините тези мустакати симпатяги да издават тези умиляващи звуци.

Оказва се, че котките мъркат не само от задоволство, но и когато са изнервени. Женските котки например често мъркат при процеса на раждане на малките си.

Учени от университета в Калифорния дори са установили, че мъркането може да настъпи и в ситуации, при които животното е изплашено или стресирано.

Котките започват да мъркат още след втория ден от своето появяване на бял свят. Често новородените котенца мъркат, докато сучат, защото така комуникират със своята майка.

Мъркането се наблюдава и при много болни котки, които са на прага на смъртта. Редица специалисти допълват, че именно мъркането кара тези домашни любимци да се успокоят и почувстват по-добре при болките от тежко заболяване.

Интересен факт е, че домашните котки мъркат, но не могат да ръмжат като дивите си и по-големи събратя, докато при едрите представители от семейство Котки като лъвове и тигри се наблюдава точно обратното. За разлика от тях пумите и гепардите не издават рев, но пък са способни да мъркат.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти