Време за хидратация: грижата, от която зависи животът на домашните ни любимци през лятото

домашни любимци вода хидратация
Снимка: iStock

През лятото освен за собствения прием на вода, трябва да бъдем внимателни и към този на домашните ни любимци. Как да знаем обаче колко е достатъчното количество, необходимо за една котка и куче всеки ден?

Американски специалисти обясняват, че дневната доза вода при кучетата обикновено е равна на една унция (или 29,6 мл вода), умножена по телесната маса на кучето във фунтове (или около 0,450 г). Котките имат нужда от между 3,5 – 4,5 унции (около 118 мл) за всеки 5 фунта от тежестта ѝ. Подобно на стопаните си обаче, ако домашният любимец е по-активен и по време на горещите дни е болен или взима лекарства, вероятно ще се нуждае от повече вода от обичайното.

Признаци за дехидратация при домашния любимец

Кучетата и котките могат лесно да се дехидратират – освен при изхождане, те губят вода и при задъхване, опитвайки се да се разхладят. Сред знаците, че домашният ви любимец е дехидратиран, са суха уста, хлътване на очите, липса на енергия, задъхване или липса на апетит.

Може да проверите дали животното проявява признак за сериозна дехидратация, като щипнете кожата и я дръпнете нежно – хидратираната кожа би трябвало да се прибере бързо на място, но в случай, че тя се връща бавно обратно, домашният любимец има нужда от добро количество вода.

домашни любимци вода хидратация
Снимка: iStock

Друг начин да разберете дали кучето е дехидратирано с притискане на венците му – ако те бързо преминат от бял към розов цвят, това означава, че любимецът ви е добре хидратиран. При необходимост от няколко секунди за този процес обаче, налице е обратното.

Забележите ли, че котката ви не използва често тоалетната, това също би могло да е знак за дехидратация и защитна реакция, която възпрепятства отделянето. Ако котката не уринира по два-три пъти на ден, по-добре се консултирайте с ветеринар.

Как да попречим на дехидратацията

Освен оставянето на купички с чиста вода (препоръчително е да бъдат няколко, разположени на различни места в жилището), има още няколко начина да се осигурим добра хидратация на домашния си любимец.

Консервираната храна предоставя повече течности, но ако използвате храна на гранули, може просто да накиснете сухата храна във вода, пилешки или телешки бульон без натрий, както и в сок от риба тон, отново без наличие на натрий. По този начин домашният любимец има възможност да приема повече вода. Не оставяйте обаче храната твърде дълго накисната – това може да я развали.

домашни любимци вода хидратация
Снимка: iStock

Някои котки и кучета харесват дори ледени кубчета или ледени стърготини в своята храна и вода. При разходки с кучето се уверете, че носите вода и сгъваема купичка, за да може то да пие достатъчно и навън.

Котките могат да бъдат по-капризни за съда, от който предпочитат да пият. Някои не харесват пластмасови купички, затова опитайте да използвате керамични или такива от неръждаема стомана, които са достатъчно плитки и не карат котката да потапя главата си надълбоко, за да отпива.

домашни любимци вода хидратация
Снимка: iStock

Други котки предпочитат да пият вода от течащи източници като чешма или мивка. Ако забелязвате, че случаят при вас е такъв, съществуват купички за вода с фонтанче, които вършат работа. Какъвто и тип да е купичката, уверете се, че я почиствате добре, за да не се развиват бактерии.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти