Формата на муцуната подсказва колко дълго ще живее кучето (и още 9 малко известни факта)

куче
Снимка: iStock

Кучетата са бозайници, подвид на вълците, опитомен още от зората на човечеството. Макар и домашни любимци, те са стадни ловци със сложен набор от практики, имащ връзка в определянето на позициите на всяко от кучетата в социалната йерархия. Използват различни пози, движения и други средства за невербална комуникация, които разкриват състоянието на ума.

Тези сложни форми на социално познание и комуникация могат да се дължат на тяхната подвижност, игривост и способността да се вместят в човешките домакинствата и социално положение. Всичко това способства кучета да изградят уникална връзка с хората, въпреки че са потенциално опасни хищници на върха на хранителната верига.

куче
Снимка: iStock

Едни от първите домашни животни – кучетата, се използват широко по целия свят и играят важна роля в ранните човешки селища. Смята се например, че заселването на Америка от хората би било невъзможно без използването на впрегатни кучета за пресичането на Беринговия проток.

Благодарение на специфичните им природни особености (остър слух, чувствително обоняние), кучетата се използват и за много други цели, като лов, в пасищното животновъдство, за храна и защита, като домашни любимци. Днес броят на домашните кучета по света се оценява на 400 милиона.

куче
Снимка: iStock

И въпреки че след толкова години съвместно съжителство, хората са убедени, че познават кучетата, истината съвсем не е такава. Ето 10 малко известни факта за кучетата в нашата галерия.

Към галерията >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти