Защо имаме кариеси?

Защо имаме кариеси?
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Какво представлява зъбният кариес?

Кариесът е най-често срещаното заболяване. Той представлява увреждане и нарушаване на твърдите зъбни тъкани от действието на киселините в устната кухина, които най-често се образуват при разграждането на хранителните остатъци от бактериите, които нормално живеят в устата на човек.

Обикновено започва развитието си като петно и се задълбочава като постепенно се образува дупка. В началните етапи се характеризира с болка, най-вече от сладко, а по-късно може да има болка от студено и при хранене. Нелечението на кариеса може да доведе до засягане на зъбната пулпа или дори до загуба на зъба.

Кои са най-честите причини за зъбен кариес?

Основната причина за развитието на кариса е лошата орална хигиена. Това не означава само неправилно или недостатъчно миене с четка и паста. Освен, че трябва да имате правилна техника на миене на зъбите, трябва да го правите и достатъчно дълго – поне два пъти дневно по 2-3 минути. Трябва да използвате конци за зъби за почистване на междузъбните пространства.

Трябва да почиствате езика. Да използвате води за уста за жабурене. И не на последно място, не забравяйте да посещавате зъболекаря си поне два пъти годишно за профилактичен преглед ,професионално почистване на зъбния камък и зъбната плака. Обърнете внимание, че лошата орална хигиена е най-честата причина за образуване на зъбен кариес, но тя лесно може да бъде отстранена при достатъчна мотивация и малко старание.

Друга причина за образуването на кариес е храненето – видът на храната и начинът на нейния прием.

Консумацията на храни и напитки, богати на киселини и въглехидрати, увеличава риска от образуване на кариес. Такива са всички сладки храни, като бонбони и шоколади, всички чипсове, снаксове и тестени изделия, полепващи по зъбите, газираните напитки и плодовите сокове. Тези храни и напитки са особено опасни, ако се консумират непрекъснато в интервалите между отделните хранения. Например, продължителното похапване на чипс и бонбони в комбинация с газирана напитка в следобедните часове между времето за обяд и това за вечеря е сигурна предпоставка не само за увеличаване на теглото, но и за увеличаване на кариесите.

В някои случаи прекалено изразеният зъбен релеф може да бъде причина за развитие на зъбен кариес. Дълбоките зъбни фисури(бразди) са места, които трудно се почистват, в тях се задържат хранителни остатъци и бактерии. Това е една от най-честите локации на кариеса.

При бруксизъм се изтрива емайла на зъбите, който ги защитава. Оголеният дентин е по-податлив на кариесогенните причинители. Ето защо хората с бруксизъм са застрашени от множествени кариеси.

Диабетът е заболяване, което влияе не само на кръвно-захарните нива, но и на цялостното състояние на организма. Хората с диабет са по-податливи на кариес и пародонтални заболявания.

Слюнката в устаната кухина има измиваща функиция за зъбите, но тя има и антибактерицидно действие, като потиска натрупването на зъбна плака и развитиетието на кариесогенните микроорганизми. Съществуват обаче някои състояния (стрес), заболявания (Синдром на Сьогрен) или медикаменти ( бета-блокери, антидепресанти, антихистаминови препарати и др.), които могат да предизвикат сухота в устата. Липсата на защитната функция на слюнката за зъбите ги излага на повишен риск от образуване на зъбен кариес.

Много хора смятат, че имат „лоши зъби“ по наследство. Това не е съвсем така. Предразположеността към развитие на зъбен кариес не се предава чрез гените.

Бихме могли да говорим единствено за генетично предаване на някои фактори, водещи до предразположение към кариес, като например унаследяването на по-релефните зъби, които са по-трудни за почистване и повече места по тях, които задържат плака, съответно по-податливи към разваляне.

И на края, но не на последно място, не забравяйте редовните посещения на зъболекаря на всеки 6 месеца за преглед и почистване. Пропускането на профилактичните посещения при зъболекаря категорично може да доведе до образуването на повече кариеси.

Колкото и добре да почиствате зъбите си сами, винаги е възможно да има места, които не достигате, които не виждате или които не знаете как да почистите. Зъболекарят е този, който ще се погрижи за тях или ще ви обясни как вие да се справяте с дадения проблем.

Още по темата:

Грешките при миенето на зъбите

Когато скърцаме със зъби

Aко ни заболи зъб, докато сме на почивка

Необходима ли е упойка, когато сме на зъболекар?

Вредни ли са зъбните рентгенови снимки

Предимствата на електрическите четки за зъби

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти