Защо е нужно да сме милостиви, не само по Коледа

Защо е нужно да сме милостиви, не само по Коледа
Снимка: Thinkstock

Томува, който ти проси, давай, и не се отвръщай от оногова, който ти иска назаем.
(Мат. 5:42)

Преди време една приятелка ми каза, че повече няма да дава милостиня на просяците по улиците. Беше видяла как едно ромско дете, просещо пред църква, отишло зад ъгъла и дало събраните стотинки на опърпан мъж, вероятно баща му, който пък след малко излязъл от близкия магазин с шише ракия.

По този повод се сетих за следната история:

Мъжът на една жена починал. Въпреки че било по време на война и имало голям глад, тя, вместо да ги разпродаде, раздала всички вещи на покойника, а за себе си оставила само едно негово топло палто, което двамата купили още преди войната.

”Нека ми бъде за спомен” - решила жената.

Тя живеела сама. Тежко ѝ било, пък и скръбта по мъжа ѝ не минавала, но се справяла някак, най-вече като се уповавала на Бога. 

Веднъж, тъкмо се прибрала от нощна смяна, чула, че на входната врата се хлопа. Отворила и видяла, че на прага стои клошар. Била люта зима, а човекът, който изглеждал премръзнал, я помолил: 

- Моля ви, дайте ми някоя дрешка!

Жената поклатила тъжно глава:

- Нямам нищо, добри човече. Отдавна раздадох всичко, което остана от покойния ми мъж. 

- Моля ви, потърсете - настоял мъжът, - може и да намерите нещо за мен! Заради Христа ви моля! 

„Та нали всичко раздадох - помислила си жената, - а за себе си оставих само онова палто. И с него ли да се разделя?! Съжалявам, но няма да го дам”, твърдо решила тя, но изведнъж се засрамила: „Този нещастник стои на студа и ме моли в името на Бога... Гладен, гол... Да, ще му дам палтото, заради Него”. 

Отворила раклата, извадила прилежно сгънатото палто, целунала го като за сбогом и го занесла на човека: 

- Носи го със здраве! 

- Благодаря ти, жено - казал бездомникът. – Да сподоби Господ с Царството Небесно твоя покойник! 

Тръгнал си той, а жената крачела из стаята и не можела да си намери място. От една страна, се радвала, че заради Господа е дарила палтото, от друга страна, ѝ било мъчно, че се е разделила с последната вещ, останала от мъжа ѝ. После изведнъж си спомнила, че няма хляб, взела последните купони за храна, облякла се и тръгнала към пазара. 

Както вървяла, изведнъж видяла същия клошар, който я бил посетил по-рано, да стои до един мъж, който стискал палтото на мъжа ѝ под мишница и броял пари. Явно клошарят тъкмо го бил спазарил.

Жената ахнала – не можела да повярва на очите си. Просякът пък взел парите и тръгнал право за сергията, където продавали алкохол. Жената не издържала и се разплакала – в името на Бог дала последната скъпа за нея вещ от покойния си мъж, а тя била продадена за шише ракия. 

Купила хляб и се върнала у дома толкова разстроена, че нямала сили да прави каквото и да било. Легнала на дивана, завила се презглава с едно старо одеяло и заридала неутешимо. По някое време, изтощена от сълзите, заспала. И изведнъж чула, че някой влиза с тихи стъпки в стаята и спира до главата ѝ. Отметнала тя одеялото да види кой се е промъкнал така и замръзнала – пред нея стоял самият Христос... 

Сърцето ѝ се разтуптяло, разтреперила се, а Господ се навел към нея, притиснал до сърцето Си ръката на жената и ласкаво ѝ казал: „Твоето палто е на Мене”. 

И наистина, палтото на мъжа ѝ, същото онова, което дала на клошаря в Негово име, било на гърба на Господ. И в същия миг се събудила...

Преди време четох история за поет, който публикувал стихотворение, озаглавено „Любовта стига”. Под него някой написал краткия коментар: „Не, не стига”. Мисля – знам защо. Във всеки от нас има по нещо, което може да бъде изобличено, което не е за харесване, за да не кажа, че изобщо не може да бъде обект на любов, ако сме искрени. Да се принуждаваме да обичаме всичко във всички - не абстрактно, а истински, в конкретните проявления на дадения човек, с всичките му наистина недостойни за обич действия, привички, особености и дори физически характеристики, според остроумното сравнение на един любим писател, е като да караш човек да харесва вкуса на мухлясал хляб или звука на дрелката.

Именно милосърдието е този инструмент на сърцето, който поправя това несъответствие. „Лесно е било едно време – казва Радой Ралин. - Имаш две ризи, даваш една на ближния си. Сега понякога е драма – ризи колкото щеш, ближен няма.” Милосърдието превръща чуждия в ближен. То прави падналата човешка природа отново достойна за обичане. То превръща любовта от умозрение в конкретно любовно действие – на грижа, търпение, толерантност и щедрост.

В този смисъл всяко проявено от нас милосърдие, независимо как се използва от човека, към когото е насочено, когато излиза от сърцето ни, бива приемано директно от Бог.

Не забравяйте благотворителността и щедростта, защото Бог благоволи към такива жертви (Евр. 13:16), наставлява апостол Павел. Защото: По-блажено е да се дава, отколкото да се взима (Деян. 20:35).

Това, че някой е злоупотребил с нашето милосърдие, не е наша грижа. За измамниците в Писанието има друг текст:

Недейте се лъга – с Бога не можеш да се подиграеш. Каквото посее човек, това и ще пожъне (Гал. 6:7).

Автор: Ивинела Самуилова

* * *

Това е една от петдесет и петте вдъхновяващи истории в книгата „Гатанки от небето” от Ивинела Самуилова. За стремежите на сърцето ни, за отношенията в семейството, за любовта и радостта, за благодарността и прошката, за идеалите и талантите, за вярата и надеждата... всяко послание в книгата стопля душата, отваря сърцето и превръща малкото томче в чудесен избор за Коледен подарък. Може да закупите с отстъпка на Коледния базар на книгата в НДК до края на седмицата. Вземете с автограф от авторката на 11 декември, петък, между 18 и 20 ч. на щанда на ИК „Хермес” (№326).

Прочетете още:

"Жената, която търсеше любовта" от Ивинела Самуилова

Къде отиваш, пътнико?

Време за четене: Гатанки от небето

Може ли животът да е чудо?

Време за четене: Ако животът не е чудо

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти