Защо детските книжки трябва да са черно-бели?

Защо детските книжки трябва да са черно-бели?
Снимка: netinfo

Знаете ли, че бебета виждат в черно и бяло? Затова и книжките с черно-белите илюстрации са изключително подходящи и важни при растежа на малките деца Ето какво казва науката:

Зрението при новородените не е така добре развито, както останалите сетива. Това се дължи на факта, че ретината все още не различава определени цветове и нюанси, поради тази причина новородените могат да отчетат само контрастите в цветовете, и особено контраста между черно и бяло.

Разбира се, в рамките на няколко месеца – до около 2-годишна възраст, ретината се адаптира към обстоятелствата и започва да изпълнява пълноценно своите функция.

Много е важен правилният подход към визуалната стимулация на детето още в първите дни, тъй като предстои един период, свързан с бурно изграждане на нервни връзки в целия организъм.

При развитието си бебето получава информация за света чрез петте си сетива – колкото повече информация получава, толкова повече връзки се създават между нервните клетки, което благоприятства цялостното развитие на мозъка.

Днешните изследвания също показват явното предпочитание на новородените към контрастните цветове – най-вече черно, бяло и червено, като все повече изследвания доказват положителното влияние на черно-белите стимули върху мозъчното развитие на бебето, вниманието и въображението му.

Черно-белите картинки са изключително подходящи за бебета до 6-12 месеца, но могат да бъдат интересни и полезни и за по-големи деца – до около 2-2,5 години, където основното им влияние е върху развиването на въображението при малките деца.

Ние, възрастните, често се прехласваме по пастелните тонове или шарените цветове, но малкият човек все още не е в състояние да ги възприеме като нас.

Ето защо е важно родителите да знаят повече за особеностите на детското зрение, за да дадат максимално добър старт на бебето още от първия му ден на този свят, а черно-белите картинни книжки са идеалният вариант за това.

У нас вече се предлагат и първите черно-бели книжки.

“Светът на Лара и Феликс” е поредица от бебешко-детски черно-бели книжки, целяща да покаже по-различен метод за опознаване на света на бебетата и малките деца.

Черно-белите илюстрации са иновативен, но в същото време и най-добрият начин за насърчаване на зрителната активност на бебетата и малките деца.

Те помагат за развиването на концентрацията, без излишно да натоварват очите и мозъкa. Използването на допълнителните цветове позволява на детето постепенно да се запознае с цветността на околния свят.

С помощта на Лара и Феликс децата ще учат лесно и забавно и те ще им показват нови предмети с всяка отгърната страница.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти