Запретвайте ръкави, хайде да боядисаме яйцата!

Запретвайте ръкави, хайде да боядисаме яйцата!
Снимка: Pixabay

Велики четвъртък от Страстната седмица е денят, в който се боядисват яйцата за Великден. Ако обаче домакинята не успее да извърши обичая на този ден, позволена е и съботата.

Поверието гласи, че първите две яйца трябва да са боядисани с червена боя, която символизира кръвта на Христос. Първото червено яйце се поставя под иконата, а с другото най-възрастната жена в къщата рисува кръст върху челата на децата, за да бъдат здрави, а след тях и на цялото семейство.

Навремето, преди още индустрията да измисли изкуствени оцветители и бои, нашите прабаби са използвали отвари от билки или ядки, за да боядисват яйцата. Например, получавали са червена боя с отвара от риган. Смрадликата пък им е осигурявала оранжева краска. Копривата - зелена, орехите и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук - жълта.

Снимка: Pixabay

Обичаят повелява, когато боядисвате яйцата, да приготвяте и отделна кошничка за кумовете. Освен това всеки гост, който пристъпи прага на дома ви, трябва да дарите с великденско яйце.

Преди да пристъпите към боядисването на яйцата, е добре да ги измиете. След което ги поставяте в хладка вода, подсолена с 1 супена лъжица сол и ги сварявате на бавен огън. Варете поне 15 минути, тъй като е добре яйцата да бъдат твърдо сварени предвид това, че ще се консумират в рамките на цяла седмица.

Снимка: Pixabay

За да придобият вече боядисаните яйца блясък, се използва олио. Някои домакини го разтварят още в боите и така се получава много красиво и пъстро яйце. Други път използват олиото след боядисването, като го нанасят с помощта на памуче.

Широко използван при боядисването е и методът с винената киселина. Сварявате яйцата предния ден и разтваряте във водата винената киселина, за да полепнат кристалчетата по тях.

Снимка: Pixabay

Някои съвременни дами пък използват лак за нокти при украсяването на яйцата. След като са ги боядисани с обикновените бои, те ги рисуват и декорират с фантазия. Ако имате повече търпение, можете да добавите и брокат. А защо не и малки декоративни камъчета, ако пък искате да си направите яйце-бижу за украса.

За да се получат цветовете на боите ви по-концентрирани и ярки, е добре да ги разтворите в по-малко вода.

великден 2019
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти