Как се боядисват яйца - ръководство за начинаещи

великден яйца
Снимка: Istock

Ако ви предстои за първи път да боядисвате яйца за Великден, сигурно искате да се представите добре, да ги направите красиви, шарени, наситени или по-нежни, ненатрапчиви на вид и задължително екологични.

Ето защо днес ви представяме полезни съвети за боядисване на яйца за начинаещи.

За целта трябва да се подготвите предварително. Подборът на яйцата е първата стъпка за осъществяване на намеренията. Белите и по-светлите на вид хващат по-лесно боята и ако целта е цветът да бъде само загатнат, задължително трябва да се подберат бели.

Гадание по картинки за Великден: избери яйце и виж какви изненади ти готви съдбата

Варенето на яйцата е втората стъпка. Преди процеса се измиват добре и се оставят на стайна температура, за да не се напукат. Дъното на съда трябва да бъде постлано с мека кърпа. Върху нея се редят яйцата и се заливат с вода, която трябва да бъде подсолена, за да останат здрави. Накрая се покриват с чиния.

Сваряването е добре да бъде на умерена температура за около 20-30 минути, за да станат твърди и да се запазят през празничните дни.

великден яйца
Снимка: Istock

Ако намерението е за бои за яйца да се използват натурални продукти, тогава боядисването става заедно със сваряването. Едно предложение за боядисване на яйцата е с люспи от лук. Това е една много стара техника, която позволява да се получат красиви мраморни великденски яйца. Преди варенето всяко яйце се увива в накиснати, за да омекнат, люспи и се стяга с марля. След сваряването са много ефектни, особено като се лъснат с олио.

Първият цвят, за който се мисли, е червеният, тъй като червеното яйце е задължително за Великден. За природно багрило много подходящо е червеното цвекло, то дава ярък и изключително приятен оттенък.

великден яйца
Снимка: Istock

При боядисване с боя в съда, където тя е разтворена, може да се капне малко олио. То ще остане на плува отгоре. При потапяне на яйцето, там където полепват капчици олио, боята не хваща.

Както едноцветните, така и многоцветните багрила дават много интересни резултати. Това, което трябва да запомни всеки начинаещ в боядисването на яйца, е правилото за първото боядисано яйце - то задължително е червено.

Други техники за боядисване на яйца са оцветяване с памук, писане с восък; боядисване с помощта на листенца и цветчета, които се отпечатват. Можете да си направите и кухо великденско яйце за украса на празничната трапеза за Великден.

великден
Снимка: Istock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти