Щастието е възможно: пътят на Риту, залята с киселина след отказано предложение за брак

Еднa от най-ужасните и жестоки форми от отмъщение и наказание в наши дни е заливането с киселина. Въпреки че жертвите са от всякакъв произход, пол и възраст, те най-вече са жени. Особено голям е проблемът в Индия, където днешната история ще ни заведе. 

Интервюирането на личности, преживели атака с киселина може да хвърли светлина върху тяхното емоционално, физическо и психологическо пътуване, както и да повиши осведомеността относно проблема. Историите на оцелелите могат да дадат сила и да вдъхновят другите да преодолеят предизвикателствата. 

Освен това изслушването на оцелелите може да помогне за намаляване на стигмата, свързана с подобни атаки, и да насърчи по-състрадателно и разбиращо общество. Именно затова журналистите от Voice of America (VOA) дават гласност на проблема като ни представят историята на една смела млада жена от Индия. 

voa
Снимка: VOA

Те проследяват пътя на Риту - млада индийкa, опитваща се да открие своята идентичност, докато се изправя пред множество предизвикателства. Десетилетие след като е станала жартва на заливане с киселина, Риту се превръща във видна фигура не само в държавата си, но и по света.

Днес тя създава възможности за други оцелели, като посвещава голяма част от времето си на каузата. За целта Риту учи английски, практикува карате, участва в кампании за повишаване на осведомеността по темата и се изявява като модел. Чрез всичко това тя цели да вдъхнови оцелелите да живеят пълноценно и да постигнат мечтите си - точно както е сторила самата тя. 

Преди 10 години обаче Риту е едно изплашено и пречупено момиче, което се бори за живота си след жестоко нападение. 

"Тъкмо бях завършила 10 клас, когато ме заляха с киселина. Разбрах, че братовчед ми е платил 1500 долара, за да ме нападнат с киселина", разказва младата жена. "Помоли ме да се омъжа за него. Заляха ме с киселина, когато отхвърлих предложението му."

voa
Снимка: VOA

Атаката се случва на оживена улица през 2012 година. Риту споделя, че няма да забрави този момент до сетния си дъх. 

"Молех за помощ, но никой не дойде при мен. Всички си казваха да направят нещо. След като ме заля с киселина, този човек седеше в колата и ме наблюдаваше. По-късно, когато полицията го задържа, той разкри, че е бил точно там. Колко време лежах тук, какво се случи с мен и колко време ми отне да стигна до болницата. Този човек е видял всичко", разказва Риту.

"Да разкажеш на някого за това и наистина да го почувстваш, има огромна разлика между двете", казва още тя. 

Още за атаката, пътя към възстановяването на Риту и нейната мисия, чуйте във видеото. 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти