Създадено за Artresan

За всички, които сутрин не могат „да се разгънат“

За всички, които сутрин не могат „да се разгънат“
Снимка: Istock

Чували ли сте за остеоартроза? Сигурно не сте, освен ако не страдате от това състояние или ако не сте лекар. Приемаме, че не сте лекар, а може би дори и че не страдате от остеоартроза, но все пак смятаме, че е важно да продължите да четете. Не защото това е някакво екзотично заболяване, а точно обратното – защото е толкова разпространено, че вероятността някой ден и вие да страдате от него, е огромна.

Остеоартрозата е най-често срещаната ставна болест – над 80% от хората над 60 години имат някаква степен на остеоартроза на различни стави. Обикновено това са коленните стави, тазобедрената, ставите на ръцете и гръбначния стълб, а  състоянието често е съпроводено от болка и ограничена възможност за движение на ставите. Не може да не сте чували по-възрастните си роднини, че сутрин трудно „се разгъват“ и че „колената ги въртят“ - това е то остеоартрозата на разговорен език. Но преди да си помислите, че тя е запазена само за хората над 60-годишна възраст, чуйте това – остеоартрозата е една от водещите причини за инвалидизация на млади хора, занимаващи се активно със спорт.

a
Снимка: Istock

Сега хванахме ли вниманието ви?

Не бързайте обаче да изпадате в паника. Това, че ходите два пъти седмично на фитнес, не означава, че ще развиете остеоартроза след 2 години. Важно е обаче да си дадете сметка, че както с всяка друга част от тялото, и ставите заслужават грижа и внимание, а понякога, когато сме закъснели с грижите – и лечение.

И така, как да разберем дали страдаме от остеоартроза?

Както с всичко останало – като идете на лекар. Точната диагноза е ключов фактор за успех и изисква анализ на клиничните прояви на болестта, тоест на болката, сковаността, ограничените движения. Лекарят ще определи и точното място, стадия и типа на протичане на болестта, а след това ще ви назначи лечение. Много важно е да не посягате към лекове, които са помогнали на някой друг – приятел, съсед или непознати хора в интернет, за да не си навлечете повече неприятности вместо да решите проблем. Лечението на остеоартроза е винаги индивидуален и комплексен процес, тоест включва оценка на конкретните нужди на всеки пациент.

a
Снимка: Istock

Както и при други състояния, свързани с изпитване на болка, облекчаването ѝ е първа цел на лечението, следвано от намаляване на сковаността и общото подобряване на качеството на живот.

Може би сте чували, че едно от най-често използваните средства за лечение на ставни заболявания са хондропротекторите – вещества, които помагат на хрущяла да се възстанови, подобряват структурата и функцията му. Те съдействат за овладяване на възпалението (което причинява болката) и позволяват човек да живее по-качествено и активно.

Глюкозамин сулфатът е традиционно предпочитан представител на този тип вещества – съставен е от аминокиселина и захар и присъства естествено в различни тъкани в тялото ни, като хрущяли, сухожилия, кости, кожа, нокти, сърдечни клапи и др. Една от най-важните му задачи е да прави възможен синтеза на хиалуронова киселина, която всички знаем, че е от ключово значение за здравето на кожата и ставите ни. Освен това се грижи за това хрущялите ни да са гладки и еластични и ги защитава от различни въздействия -  механични, физически, химични или други.

Когато се приема през устата, глюкозамин сулфатът успешно замества естествения процес на производство в тялото, който по някаква причина не функционира, и оказва благоприятен ефект върху промените в ставите.

Друга съставка, която се комбинира чудесно с глюкозамина, е хондроитин сулфатът, който подсилва действието на глюкозамина и подпомага възстановяването и поддържането на нормалната структура и функция на ставния хрущял. Не може да не сте чели за хондроитин и неговите почти вълшебни свойства във възстановяването на хрущялите – той е като слънцето и водата по отношение на здравето на ставите.

Метилсулфонил метанът (МСМ), нетоксичното сярно съединние, което участва в структурата на съединителната тъкан, също е важна част от лечението на остеоратрозата. МСМ е естествен аналгетик и действа съдоразширяващо, като по този начин съдейства за подобряване на кръвообращението, блокира възпаленията и възпалителните процеси.

Тези три вещества образуват така наречената Света Троица в областта на лечението и профилактиката на ставни заболявания. Оттук идва и естественият въпрос – аз сега как да си намеря трите съставки и как да ги комбинирам правилно?

a
Снимка: Artresan

Е, няма какво да се правите на фармацевти, да си купувате аптекарска везна и да се затваряте вкъщи, за да бъркате отвари – някой вече се е погрижил да ги съчетае в правилно съотношение и да ви осигури и трите съставки под формата на саше с името Artresan Max.

Artresan е хранителна добавка в различни разновидности – Rapid, Optima и Max, която комбинира оптимално описаните по-горе вещества (в Max присъстват и трите) и спомага за поддържане на нормалното състояние на ставите. Artresan е и безценен помощник при спортни травми, подходящ е и за диабетици, а най-хубавото е, че ефектът му продължава дълго време, след като приемът му е преустановен. Специалистите съветват приемът му да е поне двумесечен, следван от също двумесечна пауза, а като ефект очаквайте възстановяване на нормалното състояние на хрущяла и защита на ставите.

Ако сте над 45-годишни, имате наднормено тегло или спортувате активно – силно препоръчително е да се ориентирате към прием на добавка с МСМ, глюкозамин и хондроитин. Защото, както казахме в началото, може би в момента още не сте чували за „остеоартроза“, но тя стои някъде там в бъдещето и във всеки един момент може да се превърне в реалност. А с Artresan е толкова лесно да я отдалечите от себе си!


Продуктите Artresan са хранителни добавки. Да не се надвишава препоръчителната дневна доза. Да не се използват като заместител на разнообразното хранене и здравословния начин на живот. Да се съхранява на място недостъпно за деца. Преди употреба да се прочете листовката.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти