За нейно величество Любовта

За нейно величество Любовта
Снимка: Thinkstock

Да, точно така – за Любовта с главна буква. За истинската, дълго чаканата години наред, за онази, която е свикнала да бъде линчувана, съдена, одумвана, да ѝ бъде завиждано...

Заради това, че не е материална и няма и следа от кал в сърцето ѝ, но затова пък много мръсотия и хорска злоба по разкървавените ѝ нозе.

Там, откъдето е вървяла толкова много, упорито, всеотдайно и с такава болка, за да намери Истинската. И тогава да я коронова – за цял живот, дори след Смъртта, да я постави в олтара на сърцето и душата си, да я издигне от вятърната мелница на своя живот до пиедестала на най-прекрасната принцеса – онази, към която се обръщаме не само с Нейно Величество, но и към която не сме се отнесли по никакъв друг начин, с никаква друга цел, суетни ламтежи или... празни думи.

Защото е излишно да казвам, че за Любовта мечтае всяко малко и вече пораснало момиченце. (Нима всички приказки от нашето детство не ни говореха именно за Нея?).

Че нищо хубаво и добро на този свят не може да се роди без Любов. Че тя е с толкова много лица, които и най-талантливата, най-красивата и невероятна актриса не може да създаде! Но най-важното – тя е онази, която чака.

Погребала годините след себе си като ненужни роли, които трябва да изиграе, докато узрее времето за най-голямата. За онази, - на живота ѝ. Тази, която е най-прекрасният и съкровен божи дар. Тази, която не желае да бъде център на внимание, а просто да бъде тихият пристан на един нежен идеал, който се е сбъднал смело и неочаквано (вече и наяве) в живота ѝ.

За да го промени из основи. И определено не, за да спаси света, а за да спаси и направи истински щастлив само един човек до себе си. Толкова дълго жадуван, толкова дълго чакан, толкова истински обичан – от дъното на душата, от цялото безкрайно много търсило сърце, което е проляло своите извънмерни количества сълзи на мъка, за която няма аршин, от това, че животът е отнел това най-голямо и случило се, много по-ценно и от най-ценните диаманти на света, богатство.

А то е:

Един мъж със златно сърце, който е най-прекрасният и предан рицар на света, защото също е чакал своята любима не месеци, а дълги години наред. Че е копнял за нея, че е бленувал името ѝ и в най-тежките изпитания на своята съвременна рицарска борба със света. И който винаги и безотказно, като оловният войник на Андерсен, е отказвал да коленичи, да се навежда, да моли когото и да било, а достойно, с чест и невероятна и рядко срещана истинска мъжка сила, е поставял нейната сянка до своята.

И сам се е борил в името на доброто, красивото и истинското в света. И макар че рицарите днес са точно онези, които са често и най-очернените и неизменно окаляните, Тя отлично познава сърцето Му. И знае, а и винаги е знаела, че в него няма и сянка от чернилото на низките страсти, в които незаслужено го упрекват, а напротив. Най-чисто злато (такова, което с годините става още по-ценно, красиво и истинско), безценни бисери на най-дълбоко човешки добродетели: на характера, доблестта и волята. И толкова много, за нея - божествена светлина, която винаги е струяла от очите му.

Особено в толкова кратките мигове на неземно щастие, в които съдбата е позволила да бъде до него. Но най-вече – във всички онези безкрайните, в които не е била.

А толкова е искала да бъде! На силното му рамо, редом до него, казвайки сякаш на целия свят, че истинският рицар може и да бъде очернен (тъй като доброто побеждава единствено в приказките, в живота за съжаление невинаги е така), но в очите на неговата принцеса – никога и за нищо на света!

Защото любовта е онази неземна кралица, която вдъхновява, окрилява, а и открива единствено с пулса на сърцето си истинските герои и победители.

Онези, които са безкрайно калени в битките, но и които са я оценили истински. Точно такава, каквато е. Точно такава, каквато е искала да бъде.

И точно такава, каквато не е, никога не искала да бъде, а и никога не може да бъде – въпреки всичко.

Автор: Стела Василева Стоянова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти