За нея ти трябва цял един живот...

Биляна Траянова

Едва ли има страна, която да предизвиква толкова крайни реакции, както Индия.

На всеки тя се представя с различни лица - може да бъде потресаваща, шокираща, караща те да побегнеш, а може да бъде прелъстителна, жарка, зашеметяваща с цветове и аромати.

Индия не е просто седмата най-голяма и втората най-населена страна в света, не е просто дом на една шеста от населението на Земята. Индия е един коренно различен свят, със свои закони, свои традиции, свои интерпретации за всичко ново.

Индия се простира сред пустини, джунгли, тропически плажове, та чак до дръзките Хималаи. Да обиколиш Индия ти трябва цял един живот.

Индия все още прави сделки преди брака и родителите избират брачните партньори за децата си, но пък Индия вече не изгаря вдовиците на кладите с покойните им съпрузи, а ги прокужда далеч от дома, без право да видят децата си. Индия вече има министерство на река Ганг и скоро реката ще потече чиста, защото такива са плановете.

Индия изпраща все повече момичета на училище и всяко училище, независимо, дали частно или държавно, е задължено да приеме поне 25% деца от най-бедните прослойки. Индия научава, че само образованието ще помогне за по-добрия живот на родените в неподходяща каста и на неподходящо място.

В Индия вече учат, че не само дрехите и домовете им трябва да бъдат чисти, но и улиците, пазарите и гарите. В тази необикновена страна тече амбициозна кампания „Да изчистим Индия“ и навсякъде са разлепени плакати, от които ни гледат малките кръгли очила на великия Махатма Ганди, довел страната до независимост и вдъхновил много движения за граждански права и свобода по целия свят.

В чест на 150-годишнината от рождението на Махатма Ганди, Индия ще бъде изчистена и сме убедени в това, защото на всяка крачка кипят усилени дейности. През декември 2015-а, Световната банка одобрява заем от един милиард и половина щатски долара за кампанията на правителството, което иска да сложи край на големия процент смъртност заради лоши хигиенни навици и условия. Индия се учи и е готова за промени.

Индия е дом на гигантската филмова индустрия на Боливуд, открит музей на безброй дворци, крепости  и храмове, завещани от различни етноси, култури и религиозни групи. Индия успешно съхранява своите традиции като носенето на тюрбани, сарита и бинди на челото, пази вярванията за святост на крави, маймуни и плъхове.

Индия е като една Шехерезада - не можеш да си тръгнеш от нея, защото все остава по някоя недовършена приказка, която искаш да чуеш на всяка цена!

Кацаме в Делхи. Кафеникавата пелена над столицата ни стъписва. Това е сериозно замърсяване. И наистина видимостта е силно намалена. Това не изглежда като да е замърсяване само от автомобилите. Вероятно комините на заводите в града бълват безнаказано и категорично тровят населението на Делхи и околностите. Какво става тук?

Решаваме, че няма да останем и ще продължим.

Четири часа и половина са ни необходими, за да стигнем с буса от Делхи до Харидвар. Километрите са само около 200, но излизането от столицата е голямо предизвикателство.

Харидвар е древен индийски град, през който преминава река Ганг след като е текла 253 км от източника си Гомукх, в ледника Ганготри в Хималаите. Край Харидвар реката навлиза в равнините на северна Индия и някога града носил името Гангадвара.  

Харидвар е смятан за едно от седемте най-свещените места за индусите или Сапта Пури. Вярва се, че тук небесната птица Гаруда случайно е разляла капки от еликсира на безсмъртието Амтит. Поклонници от всички краища на Индия идват в Харидвар за честванията на Кумбха Мела, веднъж на 12 години. Тогава във водите на Ганг се извършват ритуални къпания, за да бъдат отмити греховете и да се постигне мокша или освобождението от смъртта и прераждането. Точното място, където еликсирът на безсмъртието бил разлят е кеят със стълби Хар Ки Паури.

Седемте свещени градове, където може да се получи мокша се наричат ксетра от индусите. Варанаси е светилището, а ксетра е свещена земя, места, където може да се получи окончателното освобождаване.

Имаме късмета да попаднем на Аарти - един от най-известните ритуали в Индия. Извършва се при кея Хар-ки-Паури. Започва след залез слънце, с големи тълпи, събиращи се на двата бряга на речния ръкав на Ганга. Аарти се извършва два пъти на ден - при изгрев и залез.

От високоговорители звучат песни във възхвала на Ганга Мая и Шива. Много възрастни мъже - бабас и садху се виждат седнали в ъгъла, надявайки се да получат някое дарение от вярващите.

Продават се лампи с фитил или т.нар. дивас, които се пускат да плават в Ганг. Аарти символизира 5 неща: 1) етер (Акаш), 2) вятър (Ваю), 3) огън (Агни),  4) вода (Джал) и 5) земя (Прутви).

Аарти е церемония, в която не се принасят жертви. Огънят е в малката лампа, украсена с цветя и носеща се надолу по реката. Това е дар, поднесен да на богинята Ганга. Вечерната церемония е приказно преживяване за всеки посетител. Спектакълът от звук и цвят продължава, дори когато след церемонията поклонниците започнат да пускат своите флорални кошнички с лампи по реката, в чест на техните починали предци. Хиляди хора от цял свят пристигат тук, за да присъстват на тази молитва в Харидвар. Тук сме и ние. Пускаме кошничките се, а тъмните води на Ганга отразяват пламъчетата в тях, отнасяйки желанията ни при могъщата богиня…

Гледайте новия епизод на "Без багаж" в събота, 12 март, от 13:00 ч. по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Как се чисти лоша карма

Живите богини, обречени на безбрачие

Изкуството да се шляеш

Ден, след който не можеш да заспиш

Как любопитството лекува страха

Дивото зове...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти