Вълшебните неща от нашето детство, които днешните хлапета не могат да правят

деца
Снимка: Thinkstock

Вяра Иванова

"Къде ми са детските книжки, кажи ми мой прашен сандък? Закусиха сивите мишки с вълшебните букви - язък!" - ето така започва една от най-великите песнички на нашето детство. А къде наистина остана то - детството? В песента отговорът е следния - "А днес моят собствен наследник извършва геройски бели. Не съм се изгубил безследно, щом той ме повтаря, нали?"

Кръговратът на живота е нещо неизбежно и в такива ситуации гледаме на него с усмивка, защото нищо не е съвсем изгубено, ако навън има поне едно дете, което играе на воля и оглася улицата със своя смях.

Тъжното е, че днешните деца все по-често забравят за безгрижните игри в полза на всичките технологични джаджи, с които са заобиколени. Истински страшното е, че съвсем скоро ще има ново поколение, което няма да знае какво е "криеница" или пък "стражари и апаши", защото вече никой не играе тези игри пред къщата или зад блока. 

деца лято колела
Снимка: Thinkstock

Но какво още не могат да правят днешните деца? Доста от нещата, които правехме ние, децата на 80-те и 90-те...

Да, времената се менят и няма как да спрем промените, но с едно леко носталгично намигване, ви припомняме как живеехме ние преди и как живеят децата ни сега.

Вече не пращаме децата си до магазина с празните бутилки от бира и лимонада, за да се върнат с пълни и междувременно да си купят дъвка "Турбо".

деца
Снимка: Thinkstock

Вече не ги викаме настоятелно от терасата за вечеря, защото те не играят пред блока, а пред компютъра, а ако случайно са навън, им се обаждаме по телефона.

Не ги изпращаме до съседката за захар или брашно, а отиваме заедно на шопинг в големите супермаркети.

Детските невинни игри, които включваха целувки и обсъждане кой кого харесва, днес най-вероятно щяха да бъдат забранени - заради съмнение за сексуално насилие...

деца
Снимка: Thinkstock

Днешните деца вече нямат лексикони, а профили в социалните мрежи, откъдето научават всичко за всеки.

Вече никой не танцува "Макарена", освен родителите, когато са пийнали малко повече. Сега е модерно да се "туърква".

Децата днес не празнуват рождените си дни вкъщи, слушайки музика от касетки и хапвайки сандвичи от франзела с пастет и краставичка, а се събират в детски парти центрове.

деца
Снимка: Thinkstock

Днешните деца никога няма да разберат защо е трябвало да ставаме, за да превключим канала на телевизора и как така колата на дядо не е имала климатик.

Досещате ли се за още неща, които днешните деца не могат да правят или пропускат? Напишете ни го в коментарите!

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти