Вълшебният плод, който замества хляба и ориза

Биляна Траянова

Остров Цейлон неслучайно векове наред е привличал индийци, португалци, холандци и британци. 

Тук има всичко. По много за всеки. Див живот - колкото искаш.

Плодородни поля, тропически гори, раждащи всякакви плодове, море за сърф, гмуркане и риболов, скъпоценни и полускъпоценни камъни, храмове, реликви и много приключения.

Днес, познат като Шри Ланка, островът е неизчерпаем източник на очарование. На всяка крачка ти причинява емоции, присъщи на детската възраст, когато всичко изглежда вълнуващо и прекрасно, и то наистина е.

Как се влюбихме в Джак? Само няколко минути по път и ето ти нова емоция.

Снимаме, снимаме и накрая огладняваме. Но по тези места трудно се намира пица. Шосетата се вият сред тропическите гори и освен синьоперите пауни и внезапно изскачащите диви слонове, няма никакви обекти, подсказващи близостта на храна.

Понякога да нямаш избор се оказва по-печелившият вариант. Точно така попадаме на възрастен мъж, който ей така на шосето, с мощен замах, разсича нещо голямо. Скачаме от буса, любопитни и гладни до безпаметност, забравили всички правила по хигиенните въпроси.

Наричат го хлебно дърво, оризово дърво, джакфрут или просто Джак. Всъщност Джак заслужава да го представим по-официално: Artocarpus heterophyllus е вид дърво от семейството на черницата и смокинята.

Родните му ширини са Южна и Югоизточна Азия. Плодът му е огромен - може да достигне до 35 килограма, 90 см дължина, и 50 см в диаметър. Истинско богатство.

Едно хлебно дърво може да произведе около 100 до 200 плодове в една година и е основна храна в тропическите райони на света.

Хлебното дърво е играло значителна роля в селското стопанство на тропическите страни в продължение на векове. Археологическите находки в Индия разкриват, че хлебно дърво се отглежда в Индия от поне 6000 години.

Поднасяме си за обяд по парче Джак. Ей така, на пътя. Има отличителен, сладък, плодов аромат. Вкусът е сравним с комбинация от ябълка, ананас, манго и банан.

Източник е на диетични фибри. Използва се за направата на различни ястия, включително крем карамел, сладкиши, за сладолед и др.

Семената от зрелите плодове имат подобен на мляко, сладък вкус, и могат да бъдат варени или печени. Когато се изпекат, ароматът на семената наподобява този на кестени. Джак е добър източник на антиоксиданта витамин С, витамин В6, калий, калций и желязо, а семената са богати на протеини. Значи можем спокойно да продължим и без месо.

Както винаги - природата се е погрижила за всичко - самата дървесина пък се използва за изработването на музикални инструменти. От него се правят мебели, рамки за прозорци, врати, дори покриви.

Най-хубавото в тези географски ширини е, че винаги можеш да се пресегнеш, да откъснеш диворастящ Джак и да се нахраниш, или да го продадеш.

Затова всички обичат Джак!

Гледайте новия епизод на "Без багаж" за Шри Ланка в събота, 9 януари, от 13:00 ч. по телевизия Диема.

 В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Вкусът на Шри Ланка

Къде се намира пеперуденият рай

Простичките неща и Санторини

Принцът, който построил 1000 храма за една нощ

Сладкият вреден навик

Ядем червени водорасли ежедневно, а дори не подозираме!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти