Време за красота: Пилинг

Време за красота: Пилинг
Снимка: Thinkstock

Д-р Катя Паскова

Химичният пилинг е стара и добре позната процедура, но заради многобройните си ползи, масово се практикува и днес. Това е една от най-древните разкрасителни терапии, която се е извършвала в древен Египет, Гърция и Рим.

Най-общо при него различни по вид и сила киселини се нанасят на лице, гръб, шия, деколте или гърба на ръцете. Основната цел е да се премахне повърхностният слой от мъртви и увредени клетки. На ниво епидермис се провокира намаляване на междуклетъчните спойки с откъсване на повърхностните клетки и последващо обновяване на епидермиса.

На ниво дерма е доказана способността на киселините да стимулират активността на фибробластите с последващото от това увеличаване на синтеза на колаген, гликозоаминогликани и еластин, като се ремоделира дермата.

В крайна сметка значително се изглажда релефът на кожата, избистря се тена, премахва се повърхностната пигментация, свиват се порите. Отдолу се открива по-свежа и здрава кожа, но е важно да се има предвид, че фотозащитата е задължителна по време на курса от пилинги. Едни от основните им предимства е, че дава резултат сравнително бързо и много лесно се вмества в ежедневните дейности.  

Има 3 основни групи пилинги:

❥ Повърхностен или „обеден“ пилинг – най-често се ползват алфа и бета хидрокси киселини, които достигат само най-горните слоеве на кожата, премахвайки ги много леко и нежно.

❥ Средно-дълбок пилинг – гликоловата или трихлороцетна киселина навлизат дълбоко в епидермиса. Те са подходящи за по-зрели кожи с белези на еластоза, фини и средно-дълбоки бръчки, „старчески“ петна, леки вроговявания, повърхностни белези от акне.

❥ Дълбок пилинг – трихлороцетна киселина във висок процент или фенол са активните съставки при този пилинг. Поради по-голямата му агресивност и дълбочина на действие, се практикува рядко, при специални условия и само върху лице.

По принцип хората с по-светъл цвят на кожата са по-добри кандидати за такава процедура. Не трябва да се прилага на хора с тен, активен херпес, възпаления и раздразнения на кожата, бременни и кърмещи, пациенти с псориазис, дерматит или розацея.

Най-често за повърхностни пилинги се използват: гликолова, млечна, салицилова, пирувикова, бадемова киселина. Интервалът между отделните третирания е средно 10 дни и по никакъв начин не се нарушава ежедневният ритъм. Желателно е да се проведе един курс от 4-6 процедури за постигане на оптимален ефект.

По време на нанасяне на пилинга е нормално да се почуства известно парене, на моменти по-силно и интензивно, което изчезва веднага след неутрализацията на киселината. След провеждане на повечето киселинни пилинги има зачервяване и фино лющене на кожата до 7 дни, няма болка и не са необходими никакви медикаменти.

Може да се измива с вода, но не трябва да се търка. Защитата от слънчева светлина е задължителна 2-4 седмици след процедурата.

Прочетете още:

Всеки тип кожа изисква различни грижи

Как да се справим с пигментните петна по кожата

Дехидратираната кожа

За всеки тип кожа – различен ексфолиант

Кажи ми каква е кожата ти, за да те посъветвам как да я предпазиш

За сухата кожа на лицето

Ползите от натуралните масла за кожата

Супер сили за кожата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти