Време за четене: "Заради теб"

Време за четене: "Заради теб"
Снимка: netinfo

Екзотичната червенокосата красавица графиня Зара Шулска е болезнено уязвима, смущаващо красива и ледено студена. Тя е чужденка, дошла в Англия някъде от Източна Европа или може би от Балканите… От благородни подбуди, тя с негодувание приема уреден брак, но държи сделката да остане само за пред обществото.

Грубо отблъсква ласките на съпруга си, макар, че той е влюбен, млад и красив, и разбива сърцето му. Императорски гени, мъчителна страст, пикантни любовни интриги, аристократични приеми в стилни стари имения потапят читателя в атмосферата на висшето английско общество от началото на ХХ век.

Тази брилянтно написаната история ще откриете в „Заради теб“ на издателство „Милениум“ -  роман, излязъл изпод перото на легендарната писателка и пионер в световната кинематография Елинър Глин. Тя е една от първите жени режисьори и е сред най-известните сценаристи и стилисти на Холивуд, шлифовала куп екранни диаманти от епохата на нямото кино.

Очарователните образи на младоженците Зара и лорд Тристан, смъртно ранени от несподелена любов и палеща ненавист, и съпътстващата история, в която възрастен милиардер галантно ухажва млада лейди, увлича читателя като филм. И това не е случайно.

„Заради теб“ е един от многото романи на Елинър Глин, които са екранизирани. Едноименната лента се завърта през 1918 г. В главните роли са звездите Клара Кимбъл Йънг и Милтън Силс.

Легендата разказва, че в „Заради теб“ Елинър Глин описва своя авантюра. Сюжетът бил вдъхновен от скандалната й афера с 16-години по-младия от нея лорд Алистър Кер. Писателката явно е привличана от мъже със синя кръв, за каквито пише в книгите си, защото е всеизвестна и връзката й с маркиз Джордж Кързън, продължила близо десет години.

Освен това самата Глин е зеленоока, червенокоса и прелестна – точно като Зара. Но успехите й сред отсрещния пол не са основното за британката с канадска кръв. Елинър създава редица приключенски, еротични и романтични творби, адресирани към женската публика.

Авторка е на 23 романа, 9 документални книги, множество сценарии за филми и сериали. Творбите й смесват любов, мистерия, трагедия и драма. Темите й са възприемани като нови и скандални за времето си.

През 1919 г. Елинър подписва договор с медийния магнат Уилям Рандолф Хърст и пише за куп известни списания. Така привлича вниманието на холивудските студия, където пробива като сценарист, ко-продуцент и стилист. Мести се в Холивуд, работи за гигантите „Метро Голдуин Майер“ и „Парамаунт“ и разбива табуто, че само мъжете могат да режисират.

Самата тя придобива статут на звезда. „Заради теб“ е последното заглавие за този сезон от златната колекция „Под знака на любовта“ на „Милениум“. В поредицата вече излязоха „Шейхът“, „Между две души“, „Роби на любовта“ и „Грозната Джейн“ – световни бестселъри от близкото минало, които са вълнували поколения читателки.

Още ревюта на някои от най-увлекателните книги може да откриете ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти