Време за четене: запознайте се с една жена с много лица в „Първият случай на Мейзи Добс“

издателство Benitorial Мейзи Добс Джаклин Уинспиър
Снимка: Издателство Benitorial/iStock

Мейзи Добс е колежанка, медицинска сестра, психоложка, детективка, силна и романтична жена, но най-вече феминистка от класа. Така описват читателите главната героиня в романа „Първият случай на Мейзи Добс“ от Джаклин Уинспиър, първа книга от поредицата за частната детективка, която носи на създателката си многобройни награди и стотици хиляди верни почитатели, тръпнещи в очакване на новите приключения на мис Добс.

Историята на Мейзи започва с привидно баналния ѝ първи случай като частна детективка – подозрение в изневяра. Именно той обаче я отвежда в миналото и я среща с призраците, които се е опитала да зарови дълбоко в себе си. Когато след смъртта на майка си 13-годишната Мейзи Добс започва работа като прислужница в аристократично семейство, тя няма представа, че работодателката ѝ, суфражетката лейди Роуън Комптън, ще стане нейна покровителка и ще ѝ помогне да кандидатства в престижен колеж в Кеймбридж.

Откъс от книгата прочетете тук >>>

И тъкмо когато животът ѝ като че ли се подрежда, избухването на Първата световна война променя всичко. Мейзи се обучава за медицинска сестра, след което заминава за Франция, за да служи на фронта, където намира – и губи – важна част от себе си. Години по-късно тя вече е детективка със собствена практика, силна и умна млада жена, готова да разплете всеки възложен ѝ случай, дори това да ѝ коства отварянето на стари, незаздравели рани, които я измъчват от години.

Писателката Джаклин Уинспиър започва да се интересува живо от „войната за прекратяване на всички войни“ и нейните последствия заради своите дядо и баба – хората, на които и посвещава първия си роман. Дядото на Джаклин, Джон „Джак“ Уинспиър, бил тежко ранен в крака по време на битката при река Сома през юли 1916 г., а баба ѝ, Клара Франсис Кларк, губи частично зрението си при експлозия, убила няколко момичета, във фабриката за боеприпаси „Улич Арсенал“, където работи по време на Първата световна война.

„Войната и следвоенните условия предоставят благодатна почва за изграждането на мистерия. Подобни големи социални катаклизми са предпоставка за появата на необичайни събития и интензивни емоции, които осигуряват на писателя качествен идеен материал за завладяващ сюжет“, казва самата Джаклин Уинспиър. И доказва теорията си, изграждайки едновременно напрегната мистерия, но и деликатна, затрогваща, топла, романтична човешка история.

Откъс от книгата прочетете тук >>>

издателство Benitorial Мейзи Добс Джаклин Уинспиър
Снимка: Издателство Benitorial

Правата за екранизиране на поредицата за детективката Мейзи Добс са откупени от HiddenLight Productions, продуцентската компания на Хилъри и Челси Клинтън.

„Великолепна смесица от мистерия, обрати и любов на фона на Първата световна война в Англия… Впечатляваща главна героиня, запомнящи се второстепенни герои и завладяващ сюжет. Уинспиър е писател, който трябва да следим.“ – Publisher’s Weekly

Мейзи Добс е израз на страданието на едно изгубено поколение, побран в образа на изключителна жена. – Chicago Tribune

Чудесен дебютен роман… подгответе се да бъдете изумени от емпатията и мъдростта, с които Мейзи разкрива първия си случай. – The New York Times

Откъс от книгата прочетете тук >>>

Джаклин Уинспиър, автор на бестселъри на „Ню Йорк Таймс“, е родена и израснала в Кент, Англия. Първият ѝ роман „Първият случай на Мейзи Добс“, издаден през 2003 година, има седем номинации за награди, включително и „Едгар“ за най-добър роман, „Макавити“ и „Агата“ за най-добър дебют, както и „Алекс“ на Асоциацията на библиотекарските услуги за тинейджъри. „Първият случай на Мейзи Добс“ става Забележителна книга на „Ню Йорк Таймс“ и оглавява класацията „Топ десет“ на „Пъблишърс Уийкли“. Джаклин Уинспиър живее в Калифорния от 1990 година.

издателство Benitorial Мейзи Добс Джаклин Уинспиър
Снимка: Издателство Benitorial

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти