Време за четене: „Ще се видим в Париж“

Северния коридор с изрисуваните на тавана очи на херцогинята в двореца Бленъм
Снимка: Softpress Publishing

Вдъхновен от истинската история на Гладис Спенсър-Чърчил – красивата, ексцентрична и невероятно начетена съвременница на Томас Харди, Марсел Пруст и Уинстън Чърчил, вторият роман на Мишел Гейбъл е изящна плетеница от любовна история и литературна мистерия.

Докато пише „Парижкият апартамент“, Мишел Гейбъл проучва живота на Джовани Болдини и се запознава подробно със светилата на парижката бохема, рисувани от него. Сред тях има една жена, която блести по-ярко от всички – Гладис Спенсър-Чърчил, херцогиня Марлборо.

Историята на живота ѝ е по-колоритна дори от портрета, който ѝ рисува Болдини: на дванайсет попада в центъра на скандал с убийство, прочул се в целия свят. На четиринайсет заявява любовта си към херцог Марлборо, бъдещия ѝ съпруг. На двайсет заживява сама в Париж, на четиридесет най-после се омъжва, а когато е почти на век, се оказва в разпадащо се имение в Оксфордшър.

По думите на Вирджиния Улф: „Човек не може да не се влюби в херцогинята на Марлборо. Аз го направих веднага.“ Мишел Гейбъл – също. И в този миг разбира, че именно Гладис ще е в сърцето на следващия ѝ роман.

Дългоочакваният втори роман на Мишел Гейбъл ни запознава със съдбата на три жени от различни поколения и с тайнствената книга, която ги обединява. Подобно на предшественика си „Ще се видим в Париж“ ни потапя в неповторимата атмосфера на френската столица с нейното изкуство, история и обитатели.

Но преди това ни отвежда на пътешествие из английската провинция – от двореца „Бленъм“, където пронизителните очи на някогашните херцог и херцогиня са изрисувани по тавана на северната галерия, до оксфордшърското градче, което по-късно се превръща в дом на херцогиня Марлборо.

В „Ще се видим в Париж“ читателят среща Лоръл и Ани – майка и дъщеря, които живеят спокойно във фермата си за коне във Вирджиния. Животът на Лоръл изглежда като прочетен роман. Скучен роман, ако питате Ани. Наскоро завършила университет, безработна и току-що сгодена, Ани е свикнала да не очаква изненади от майка си.

И почти се е отказала да ѝ задава най-важния въпрос – този за своя баща. До момента, в който една стара книга се изправя на пътя ѝ. Биографията на Гладис Спенсър-Чърчил (по баща Дийкън), легендарната херцогиня Марлборо, на пръв поглед няма нищо общо с Лоръл и Ани.

Но когато двете прелитат океана, за да сключат сделка за отдавна наследен английски имот, Ани открива, че събитията в книгата се случват именно тук – в живописното градче, скрило порутено имение.

Затъвайки все по-дълбоко в историята на неподражаемата херцогиня, младата жена започва да нарежда пъзела на собствения си живот. И няма друг избор, освен да последва ключа към последната тайна на майка си – в Париж…

„Ще се видим в Париж“ разкрива сложните емоции, които се настаняват в сърцето завинаги, щом животът е покосен от трагедия. Гейбъл създава брилянтен сюжет, почиващ върху почти двугодишни проучвания, и изключителни герои, сред които най-ярко изпъкват женските персонажи – пълнокръвни, правдоподобни и напълно очарователни.

Подложени на различни изпитания от живота и историята, разкъсвани от собствените си копнежи и чувство за дълг или предизвикващи общественото мнение, героините на „Ще се видим в Париж“ няма да ви оставят безучастни.

Още за четене:

"Една съвсем различна история"

CHANEL & CO: Коко и нейното обкръжение

"Зад огледалото"

"Парижкият сладкар"

Историята на първия сръбски печатар и издател

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти