Време за четене: "Шери"

Време за четене: "Шери"
Снимка: Colibri

Пропит с декадентска чувственост и хаплив хумор, „Шери“ е издаден за първи път във Франция през 1920 годи­на. На фокус е скандалната връзка между чаровния Фред Пьолу, наречен Шери, и много по-възрастната от него куртизанка Леа дьо Лонвал.

Ироничното описание на светските среди, тънкото навлизане в лабиринтите на женската душа, жесто­ките прелести на прелъстяването и малко тъж­ният хумор правят от „Шери“ един от бисерите на френската изящна словесност от първата поло­вина на ХХ век.

"На четирийсет и девет години Леони Балон, по прякор Леа Лонвал, завършваше благополучно кариерата си на щедро обезпечена куртизанка и жена с добро сърце, на която животът е спестил ласкаещите самолюбието премеждия и благородните страдания.

Тя криеше рождената си дата, ала на драго сърце признаваше, спирайки върху Шери изпълнен със сластно снизхождение поглед, че наближава възрастта, когато ще си позволи някои дребни радости."

Петдесетгодишната куртизанка Леа дьо Лонвал е метреса на чаровния Фред Пьолу, наречен Шери. Усетила все по-силно разколебаване у своя млад любовник, с прозорливостта на на­ранената жена Леа осъзнава, че изжи­вява последната си страстна любов. Едва сключил брак с младата и пре­лестна Едме, Шери също не закъснява да си даде сметка, че разривът с Леа няма да мине без разкаяние и ду­шевни рани.

За автора:

Колет е артистичният псевдо­ним на френската писателка Сидони-Габриел Колет. За пооления читатели тя е оли­цетворение на изящен стил и чувствителност, известна с пристрастието си към теми като женската сексуалност и критика­та на обществото, създадено от и за мъжете. Автор е на над 50 книги – романи и сборници с разкази, повечето от които имат автобиографичен мотив.

Още ревюта на някои от най-увлекателните книги може да откриете ТУК!

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент