Време за четене: Шекспирови пиеси вдъхновяват смразяващия трилър „Всички сме злодеи“

книга Ciela
Снимка: iStock

Някои от любимите Шекспирови текстове оживяват в смразяващия дебютен роман на американската писателка и актриса М. Л. Рио „Всички сме злодеи“, който завладя още с появата си любителите на театъра, поезията, добрата литература и dark academia жанра по света.

„Всички сме злодеи“ вече е  международен бестселър в повече от 10 държави, а на български език този интелигентен, многопластов и напрегнат литературен трилър излиза у нас в превод на Кристина Димитрова.

Добре дошли сред страниците на майсторско литературно представление, в което главни действащи лица са приятелството и предателството, любовта към сцената, страстта и амбицията!

Откъс от книгата прочетете тук >>>

Оливър Маркс е излежал десетгодишната си присъда за убийство, което може, а може и да не е извършил. В деня, когато най-после излиза на свобода, той е посрещнат от детектив Колбърн – човека, вкарал го зад решетките, който иска да разгадае един последен случай преди да се пенсионира. И най-накрая да разбере какво наистина се е случило преди десет години.

Първо действие. Първа сцена. 1997 година в Академията за класически изкуства „Делъкър“. Оливър е един от седемте студенти по актьорско майсторство, успели да преминат безмилостния подбор и да стигнат до четвърти курс – годината на трагедията. На сцената на елитния колеж се играе само Шекспир, а класическата атмосфера и подвързаните с кожа томове в библиотеката си правят компания с бурните страсти, завистта и свирепата конкуренция между студентите.

В този уединен свят всеки един от тях играе едни и същи роли както под светлината на прожекторите, така и в живота – герой, злодей, тиранин, изкусителка, девица, статист. 

книга Ciela
Снимка: iStock

Но когато промяна в кастинга нарушава крехката хармония помежду им и ожесточава досега добронамерените съперничества, завесата се вдига и седмината се оказват вплетени в драма, която сами са сътворили. Границата между представление и действителност опасно започва да се размива и един от тях осъмва мъртъв. 

А останалите ще трябва да се изправят срещу най-голямото актьорско предизвикателство: да докажат, че са невинни.

Изящна в стила си, М. Л. Рио рисува ярък портрет на затворения свят на едно театрално общество, чиито актьори се намират някъде на ръба на реалността – между героите, в които се опитват да се превъплътят, и хората, в които са се превърнали.

В духа на творбите на Дона Тарт и Емили Сейнт Джон Мандел, ,„Всички сме злодеи“ води читателите към кулминация, достойна за велика Шекспирова трагедия. И ни кара да се запитаме дали изкуството имитира живота, или обратното?

Откъс от книгата прочетете тук >>>

книга Ciela
Снимка: iStock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти