Време за четене: "Пътуване до Индия"

Време за четене: "Пътуване до Индия"
Снимка: Colibri

На 24 юни излиза от печат предизвикателната епическа поема „Пътуване до Индия“ – една блестяща „епопея на разочарованието”, вдъхновена от „Лузиадите” на големия португалски ренесансов поет Луиш де Камойнш.

„Пътуване до Индия“ пародира каноничното пътуване на Запада до бленуваната земя, където действителност и сън се смесват, превръщайки го в авантюра, водена от илюзията във всички божествени търсения. 

Главният герой на „Пътуване до Индия“ се казва Блум, както героят в Джойсовия роман „Одисей“. Отвратен от Европа с нейната бездуховност и лицемерие, изгубил любимата си и убил баща си, виновен за смъртта й, той потегля към Индия, за да търси в тази мистична земя на душата мъдрост и забрава.

Отправна и крайна точка на пътуването е Лисабон, откъдето пет века преди Блум тръгва мореплавателят Вашко да Гама, за да открие морски път до Индия.

Епохата на големите човешки завоевания, на въодушевените колективни начинания обаче е безвъзвратно отминала.

Блум тръгва сам и се завръща сам със своето песимистично откритие. След множество перипетии из големите градове на стария континент – Лондон, Виена, Прага, Париж, героят, или по-точно антигероят в тази пародийно-бурлескова авантюра, пристига в Индия.

Там се сблъсква със същата бездуховност и лицемерие и да открие, че Изток и Запад говорят един и същ древен език – езика на хищника.

За автора:

Гонсало Мануел де Албукерке Тавареш, по-известен като Гонсало М. Тавареш, е роден през 1970 г. в Луанда (Ангола). Завършва философия в Лисабонския университет, където днес е преподавател по теория на науката.

Един от най-талантливите и оригинални португалски писатели от по-младото поколение, той е автор на стихове, романи, пиеси, есеистични сборници и книги за деца. Творбите му, получили изключително висока оценка от големия португалски писател, лауреата на Нобелова награда за литература Жозе Сарамаго,  са преведени на повече от 30 езика.

Носител е на множество национални, чуждестранни и международни отличия.

Още ревюта на някои от най-увлекателните книги може да откриете ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти