Време за четене: „Портрет на една конспирация”

Време за четене: „Портрет на една конспирация”
Снимка: netinfo

Тайно общество от жени художнички, младият Леонардо да Винчи и мистериозна картина са замесени в опасен политически заговор в романа на Дона Русо Морин „Портрет на една конспирация”. Елегантният и пищен стил на авторката отвежда в сърцето на красивата, но и изпълнена с опасности ренесансова Флоренция.

Дългогодишната вендета между влиятелните родове Медичи и Паци заплашва да потопи Флоренция в кръв. На великденската литургия във Флорентинската катедрала членове на семейство Паци убиват Джулиано де Медичи.

Брат му Лоренцо успява да се спаси и започва да отмъщава на заговорниците. По време на безредиците изчезва картина, на която са изобразени всички съзаклятници, и това кара Лоренцо Великолепни настървено да я търси, за да разкрие останалите си врагове.

Шест жени на различна възраст и с различно социално положение са обединени в тайно общество от дарбата си и от любовта към рисуването. Когато една от тях изчезва безследно и е обвинена в кражбата на картината и в участие в заговора, те активират цялата си изобретателност и творческите си умения, за да спасят приятелката си от сигурна смърт.

С помощта на един от най-известните художници на онази епоха - Леонардо да Винчи, художничките разкриват една конспирация и на нейно място създават друга.

„Портрет на една конспирация” е вълнуваща история за политически заговори, за насилие и възмездие. И за шест силни жени, които рискуват всичко в името на изкуството и любовта.

Въпреки че тайното общество на героините в романа е плод на въображението на авторката, по време на Ренесанса са творели художнички, които са оставали своя отпечатък в историята.

Дона Русо Морин се вдъхновява както от тези образи от миналото, така и от реални личности от съвременността: „Всички жени в романа имат за прототип жени, които познавам, включително една от тях напомня на самата мен, споделя писателката.

Исках да отдам почитта си на силата, която представляват жените, когато се обединят, на силата на тяхното приятелство. Самата аз съм преминала през много травмиращ момент в личния си живот и ако не бяха реалните жени, тези, чиито образи съм ползвала в романа си, не съм сигурна, че щях да имам силата да го преодолея.

Жените изграждат помежду си различни връзки от мъжете – те са много по-близки и интимни. Когато се замисля за света, в който живеем, си мечтая жените да се обединят, за да предизвикат истинска промяна”.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти