Време за четене: "Капан за Пепеляшка"

Време за четене: "Капан за Пепеляшка"
Снимка: Enthusiast

Майсторът на криминалния жанр Себастиен Жапризо с нов шедьовър за българската публика!

В началото на лятото издателство „Ентусиаст“ публикува новo горещo заглавие от френския класик. Романът „Капан за Пепеляшка“ със сигурност ще донесе наслада на феновете на заплетените истории и напрегнатите криминални загадки.

Заплетена и вълнуваща е съдбата на героите и в криминалната история „Капан за Пепеляшка“, отличена във Франция с „Голямата награда за криминален роман“.

В основата на сюжета на тази творба, създадена по всички правила на жанра, е загубата на идентичност на една млада жена. В търсене на себе си, тя започва изключително напрегнато разследване на жестоко престъпление, в което жертвата остава забулена в мистерия до самия край.

Историята в романа е напрегната и необяснима чак до финалната страница на книгата. А колкото повече факти и истини разкриват героите, толкова по-трудно се наместват частите от пъзела.

Романът започва като приказка за три малки момичета, отгледани от своята кръстница – богата индустриалка, натрупала парите си от бизнес с обувки. Само една от трите девойки е истинска кръщелница на заможната италианка и естествено ще бъде наследница на богатството ѝ. Името ѝ е Мишел Изола – Ми.

Един ден Ми се събужда в болницата – цялата е бинтована и има амнезия. Оцеляла е в пожар, в който загива приятелката ѝ и също претендентка за наследството Доменика (До). Лекарите помагат на пострадалото момиче да се сдобие с ново лице и да използва отново обгорелите си ръцете.

След изписването от болницата Ми е поверена на грижите на асистентката на своята кръстница Жан Мюрно, която трябва да ѝ помогне да си спомни своето минало и да си върне спомените за живота си преди пожара.

Съвсем скоро обаче Ми започва да се съмнява, че Мюрно не ѝ казва цялата истина. Някои улики дори са толкова съмнителни, че Ми започва да мисли, че тя всъщност е... До. Става ясно, че пожарът е умишлен, а наличието на жертва превръща случилото се в престъпление. Въпросът е, коя е жертвата – Ми или До?

Себастиен Жапризо майсторски си играе с всички похвати на криминалния жанр и въвлича читателя в една зловеща и объркана история. Необичайното в този роман е, че авторът раздава всички роли на един и същ човек – главната героиня е и разследващият, и свидетелят, и жертвата, и убиецът.

Жапризо дори сменя разказвача на историята, за да предаде гледните точки и на Ми, и на До. Подобно на главната героиня, читателят също се люшка в тази несигурност и му е трудно да избере страна, а развръзката се случва чак на последната страница на книгата.

„Капан за Пепеляшка“ е гениално разказана криминална история – сложен, интелектуален и вълнуващ роман, изпълнен с капани и уловки. История, която изисква повече от едно четене, а вторият път е дори по-вълнуващ от първия.

За автора:

Себастиен Жапризо пише под псевдоним, който е анаграма на истинското име на автора - Жан Батист Роси. Роденият в Марсилия френски автор, сценарист и режисьор е познат на света и като „френския Греъм Грийн“.

Едва 19-годишен, Себастиен Жапризо става известен на читателите с романа си „Фалстарт“, който, за разлика от последвалите бестселъри, е публикуван с истинското име на автора. Жапризо се изявява и като преводач – превежда на френски език романите на Селинджър.

Първия си криминален роман „Купе за убийци“ Себастиен Жапризо пише на 31-годишна възраст. Книгата се радва на нечуван успех и бързо е адаптирана за голям екран. Следва криминалето „Капан за Пепеляшка“, който печели „Голямата награда за криминален роман“ за 1963 г.

През 1966 г. хитовата книга „Жената в колата с очила и пушка“ печели на Жапризо втората голяма френска награда – „Награда на честта“ , а през 1968 г. е отличена с наградата на Асоциацията на писателите на криминални романи във Великобритания за най-добър криминален роман от чуждестранен автор.

„Смъртоносно лято“ е поредният страхотен роман, който също печели награда през 1978 г. и е адаптиран за голям екран с участието на Изабел Аджани. „Най-дългият годеж“ се превръща в международен бестселър и е филмиран от Жан-Пиер Жьоне през 2004 г. Книгата печели наградата „Интералие“.

Всички книги на Себастиен Жапризо са филмирани. Издадени са в Европа, Америка, Япония, Русия. Жапризо е смятан за един от най-популярните в световен мащаб френски писатели.

Първата среща на българските зрители със сценариста Жапризо е през 1970 г. с филма „Пътник в дъжда“, който е прожектиран в България едва година след създаването му. 

Още ревюта на някои от най-увлекателните книги може да откриете ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти