Време за четене: „Истанбулска рапсодия“ е пропит с носталгия роман за една невъзможна любов

роман Издателство Прозорец
Снимка: Издателство Прозорец/iStock

На български от издателство „Прозорец“ излиза романът „Истанбулска рапсодия“ на Дефне Суман, който можем да намерим по книжарниците от 1 септември.

Действието в този многопластов роман, изпълнен с носталгия по някогашния дух на Истанбул, се развива по време на пандемията от коронавирус. Младата Лейля обикаля старинния квартал „Бейоглу“, за да си търси жилище, а 75-годишният Периклис Дракос се влюбва в нея от пръв поглед.

Възрастният грък ѝ продава почти на безценица втория си апартамент. Така двамата стават съседи в запазилата великолепието си жилищна сграда „Кръг“, където той е роден и живял цял живот. Уви, кооперацията е заплашена от събаряне, защото строителната мафия ѝ е вдигнала мерника. „Кръг“ изглежда обречена, каквато е и тайната любов на Периклис към младата жена. Но знае ли човек?

Окрилен от желанието Лейля да го опознае, той започва да пише мемоарите си и да ѝ дава бележките си за редакция. Неговата лична история, преплетена с разказа за преживяното от гръцката общност заради Кипърския конфликт, е нежно обяснение в любов и към някогашния Истанбул – не географско място, а блян, който паметта копнее да съхрани жив. 

роман Издателство Прозорец
Снимка: Издателство Прозорец

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти