Време за четене: "Един от нас спи"

Време за четене: "Един от нас спи"
Снимка: netinfo

"Един от нас спи" е модерна и поетична творба за загубата във всичките й измерения – загуба на дома от детството, на любовта, на идентичността.

Героинята се е завърнала в дома на родителите си в провинцията, сковала е зима, а тя подлага на дълбоко метафоричен анализ мислите и спомените си след провала на две връзки с мъже. Същевременно домът вече не е дом, защото самата тя се е променила. 

В този нестандартен, оригинален и провокативен със стила си роман читателят е въведен в ядрото на душевното състояние на героинята разказвач, която се разкъсва между загубата на мъжете, които е обичала, и тежкото заболяване на майка си – защото вероятно не е оправдала очакванията й като нейна дъщеря.

Разказвачката е млада писателка, израснала е в провинцията край град Орхус, но дълги години прекарва в Копенхаген и изпитва затруднения да се почувства уютно в живота.

Романът е медитация над природата на загубата.

Клоугарт притежава двойна сила: способна е да създава наситени с настроение пейзажи, описания на годишни времена и интериор с език, който се запечатва върху роговицата на читателя, както и успява да формулира остро парадоксите в екзистенциалните връзки, за които пише. 

"Един от нас спи“ бързо става хит в скандинавските страни, а авторката е наречена Вирджиния Улф на Севера.

Критиците на различни издания, наблюдаващи развоя на литературата, единодушно поставят романа като № 1 в класациите си на най-добрите книги на годината.

За автора:

Йосефине Клоугарт е млада, скандална и провокативна, но едновременно с това е и най-ярката и талантлива звезда в съвременната датска литература. Още преди да навърши 30 години, тя написва четири романа, посрещнати възторжено от критиката, и два пъти е номинирана за престижната Литературна награда на Северния съвет.

Йосефине прави дебюта си през 2010 г. с романа „Възходи и падения“. Той кара всички, интересуващи се от литература, да приковат очи в нея с усещането, че изгрява нова звезда. 

Още ревюта на някои от най-увлекателните книги може да откриете ТУК!

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти