Време за четене: "Цветя от лед и пепел"

Време за четене: "Цветя от лед и пепел"
Снимка: netinfo

Два пътя водят към небето на Париж – Айфеловата кула и любовта

Айфеловата кула – съоръжение от метал и мечти, чиято снага се издига над Париж, ала светлините й огряват цяла Европа с обещание за любов, изискана романтика и неповторима елегантност.

Първоначално кулата е трябвало да служи за входна арка на Световното изложение в Париж от 1889 г. Парижани посрещат проекта с надменно неодобрение – всички казват, че бъдещата кула ще бъде ужасна, „просто един гигантски стълб“ или „много жалка улична лампа“, която ще разруши архитектурното единство на града.

Сред най-изявените й противници са писателите Ги дьо Мопасан и Александър Дюма-син, които дори подписват петиция и я представят на ръководството на проекта. След завършването на кулата и нейното откриване Мопасан редовно е забелязван да обядва в един от ресторантите на първия етаж. Попитан защо толкова често посещава кулата, щом не я харесва, именитият писател отговоря с традиционната си хапливост:

„Това е единственото място в целия огромен Париж, откъдето тя не може да се види!“

На 6 май 1889 г. Париж, Франция и светът се влюбват в елегантната кула от преплетени метални елементи и тя бързо се превръща в символ не просто на една страна и един град, а на европейската класа, елегантния начин на живот, свободата и любовта.

Макар кулата да носи името на инженера Густав Айфел, проектът за нея всъщност е създаден от неговите сътрудници Морис Кеклан и Емил Нугие, герои в новия роман на Беатрис Колин „Цветя от лед и пепел“, чието действие се разгръща в Париж от Бел епок, на фона на строежа на кулата.

Новостроящата се Айфелова кула прилича на ледено цвете. По план тя ще се извисява над града едва двайсет години – един-единствен миг от вечността, едно ледено цвете. Но за инженера Емил Нугие кулата е делото на живота му. Тя е плетеница от студено желязо и меки извивки, от въздух и светлина. И пак тя го свързва с любовта.

Емил Нугие и Катрин Уолъс се срещат във въздушен балон в небето над Париж. Той е там, за да направи снимки от високо на мястото, където Айфел ще издигне своята кула. Тя се качва като придружителка на брат и сестра от богато семейство. А може би и за да преодолее страховете си.

Но долу, на твърда земя, страховете и предразсъдъците я застигат отново. Кейт е вдовица от Глазгоу, притисната от липса на средства и от социалните очаквания, които не й дават избор. Емил е натоварен с отговорността да осигури буржоазното си семейство и да избере подходяща съпруга.

Докато напук на присмеха и хулите на парижани Айфеловата кула постепенно се издига над града, Кейт и Емил трябва да решат дали любовта им ще се превърне в поредното ледено цвете.

Умело изтъкан от исторически факти и пълнокръвни герои, „Цветя от лед и пепел“ възкресява Париж от Бел епок – време на пищни балове и тайни дуели, на технически открития и импресионистично изкуство. Време и роман, в които се влюбваш.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти