Внимание, жена на велосипед

Внимание, жена на велосипед
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Те са хиляди – жените, които си мечтаят да карат колело с кошница отпред, пълна с лалета, а полата чаровно да се вее.

Ние, разбира се, също сме сред тях, но не само мечтаем, а и караме – кой до колкото може, из трудните за велосипедиране софийски улици.

За да не влошаваме имиджа на жените-велосипедисти, приемаме като лична кауза разпространяването на съвети за безопасно (и красиво!) каране на колело.

Изберете си удобно колело

Колело не се избира само на външен вид. Трябва да ви е удобно да го карате, да го бутате, да го качвате по стъпалата, да слизате от тротоара и да заобикаляте дупките.

Не се подлъгвайте, че „ще свикнете“. Велосипедът трябва да ви е удобен още в първите минути.

Естествено, след като продавачът ви е помогнал да нагласите седалката така, че като пуснете крака, пръстите му да опират земята.

Кормилото трябва да е като продължение на ръцете, а не да го усещате прекалено широко и трудно маневрено.

Покарайте около магазина, завийте рязко, спрете, опитайте се да симулирате възможно най-много ситуации от реалния велосипеден живот.

И си го изберете красиво, естествено ;)

Смяната на скорости не е само мъжка работа

При велосипедите с външни скорости, задължително трябва да въртите педалите, докато сменяте скоростите. При тези с вътрешни скорости обаче това не е така - при по-старите модели трябва да спрете да въртите, ако искате да смените предавката.

Не се плашете да минавате от 3-та на 5-та и т.н. Изкачвайте възвишения на ниска скорост, но на равен терен вдигайте на по-горна степен, за да не въртите педали напразно като хамстерче в клетка, а да се движите по-плавно.

Красиви на колелото

Клин, потник и удобни обувки – това е най-удобната екипировка за каране на велосипед (въпреки че нашите редакторки Лили и Велина можете редовно да ги видите с рокли на велосипедите им).

Ако не искате да приличате на участник в Тур дьо Франс обаче, трябва да съобразите няколко неща при избора на дрехи.

Ако карате с панталони, крачолите не трябва да са широки или трябва да са пристегнати с лента, за да не се заплитат във веригата или в друга част от колелото.

Ако карате с рокля, нека не е по-дълга от над коляното, защото отново се появява проблемът със заплитането във веригата. Като цяло не се плашете да карате в по-кокетно облекло.

Нито е страшно, нито ще се нацапате (освен ако умишлено не обършете с крака веригата), даже напротив – ще се почувствате като изскочили от романтичен филм за Париж :)

Повярвайте ни, тествали сме го.

Освен за дрехите, трябва да помислите и за козметика. Да карате колело силно гримирани е повече от неуместно, но хубав хидратиращ крем и балсам за устни ще предпазят кожата от изсъхване.

Бутилката с вода е абсолютно задължителна, както и слънчевите очила.

И за край, преди да се качим всички на велосипедите и да отпътуваме към залеза, основните правила за движение по пътищата:

🚲 Използвайте велоалеите.

🚲 Ако няма такива, движете се в дясната страна на уличното платно.

🚲 Когато пресичате улица, трябва да слезете и да бутате велосипеда.

🚲 Когато завивате, трябва да укажете посоката предварително с вдигната встрани ръка. 

🚲 Никога не слушайте музика на слушалки, докато карате. Ама никога!

🚲 Като цяло, велосипедистите са част от уличното движение и трябва да се движат според правилника за движение на автомобилите. Да се съобразяват със светофарите и маркировката за автомобили.

🚲 Всеки велосипед трябва да е оборудван със светлотразители на каплите и педалите (в повечето случаи са поставени фабрично), както и да имате преден фар.

🚲 Законът забранява движението на велосипеди в пешеходни зони, така че, ако все пак ви се наложи, карайте възможно най-внимателно и не слаломирайте между хората. Сблъсъкът с велосипед не е опасен колкото с автомобил, но все пак може да причини сериозни травми.

🚲 В идеалния случай трябва да носите и велосипедна каска, макар че знаем колко е горещо да се кара с нея.

🚲 Ако карате с още някого, двата велосипеда трябва да се движат един зад друг, а не успоредно. 

🚲 Ако искате да изпреварите някого, направете го от ляво

И накрая, но не по важност, подсвиркването на песничката от Синьо лято само ще повиши доброто ви настроение докато карате. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти