Специално

"Виж ме": филмът за силата на надеждата по време на COVID-19 пандемията

ф
Снимка:

"Виж ме" е оригинален музикален филм за силата на надеждата и връзката по време на глобална пандемия, причинена от COVID-19. Заснет като кинематографично музикално изживяване, „Виж ме” поетично преплита музикалния принос на оркестри и хорове от Афганистан, Австрия, Бразилия, Китай, Италия, Южна Африка и Съединените щати в един изключителен момент на красота и единство, който ще ни напомня години наред за този момент от историята. Лентата можете да гледате в ефира на Marquee TV – част от ТВ платформата на EON.

Продуциран и заснет през есента на 2020 г. в условията на изключителни предизвикателства, породени от COVID пандемията, самият филм е свидетелство за упоритостта на артистите и универсалната нужда от себеизразяване. Лентата е създадена в сътрудничество с жени диригенти и млади музиканти от цял свят и манифестира възможността за нова, по-всеобхватна ера след пандемията. Световната премиера на филма „See Me: A Global Concert” се състоя на 24 януари 2021 г. като част от церемонията по откриването на виртуалното събитие на Световния икономически форум в Давос.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Филмовият проект е замислен от диригента Марин Алсоп. Той обхваща от индивидуалното до глобалното. Както казва Алсоп, "Това е пътуване - от един глас, който свири соло на Бах, през много гласове, които пеят новата пиеса на Рина Есмаил, до стотици гласове, които празнуват нашата красива планета в Симфония "Пасторал" на Бетовен. Това е пътешествие, което се надяваме да носи утеха, радост и най-важното - надежда".

Прочутият виолончелист Йо-Йо Ма свири заедно с млади музиканти от оркестри и хорове в Пекин, Дракенсберг, Флоренция, Кабул, Филаделфия, Сао Пауло и Виена. Международно признатият творчески екип, който стои зад проекта, включва режисьорката Бернадет Вегенщайн и творческия директор Ес Девлин. Различните екипи трябвало да организират както представленията, така и създаването на филма чрез поредица от телефонни разговори и виртуални срещи предвид часовата разлика.

Всяко място имало своите изпитания и трудности. Те варирали от това певците от хора на Държавния оркестър на Сао Пауло да носят маски по време на изпълнението, през поривите на вятъра във Филаделфия по време на изпълнението на открито от Камерен оркестър "Черната перла" на частта "Буря" от Пасторала на Бетовен, до мъглата, която обгръща солиста от Симфоничния оркестър на Виенското радио ORF.

Създателите на филма далеч не възприемат тези предизвикателства като пречки, а приемат необичайната ситуация. За Джон Бенам, оператор на филма, възможността да работи с множество личности и култури е изключително полезна. "Толкова е хубаво да имаш подобна тема, вкоренена в музиката и езиците, към която всички хора могат да гравитират и да споделят", казва той и допълва: "По един странен, уникален, COVID-19 начин всеки, който участваше в създаването на филма, улови малко от местния вкус за всяка от страните и средите".

Това беше преживяване, което накара всички участници да действат и да мислят по различен начин. За продуцента на филма Анет Портър чувството за неотложност, което съпътствало проекта, било положителна сила, която подобрила крайния резултат. "В разгара на пандемията, която ни тласкаше навътре и затваряше врати, това просто ни принуди да направим филма по-бързо и по-задълбочено. А аз не искам да се върна към тип филмопроизводство, който не включва това", казва тя.

Даниел Уолш, оператор на южноафриканската част, посочва, че от създателите на филми винаги се е изисквало да решават проблеми. И никъде това не е толкова очевидно, колкото при създаването на този филм. "Този филм е изграден върху стари и нови приятелства - хора, които се събират, за да направят нещо забележително. Това е неговото най-трайно наследство."

Открий магията на изкуството с Marquee TV!

Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти