„В сърцето на машината“ и човещината, която вирее дори и на най-тъмните места

В сърцето на машината
Снимка: Форуърд Пикчърс Ентъртейнмънт

Габриела Сахатчиева

В едно горещо утро на август 1978 започва поредният ден за бригада затворници с тежки присъди, чието единствено разнообразие зад решетките е работата в цех в Кремиковци – „външен работен обект и най-голям кяр за всеки пандизчия“, тъй като „два работни дни се броят за три излежани“.

Това, което никой от тях не подозира, е, че в този ден една на пръв поглед дребна и незначителна случка ще предизвика човешкото у тях, едновременно ще ги раздели и обедини, за да им припомни, че зад грубите лица и тежките присъди все още се крият хора с надежди и мечти.

В сърцето на машината
Снимка: Форуърд Пикчърс Ентъртейнмънт

В началото човек едва ли би предположил, че това всъщност е история за любовта – любов към живота, който е безвъзвратно изгубен, свободата, която остава недостижима, и близките хора, които са останали само бледи сенки в спомените на затворниците. „Една погубена любов“, както я нарича Юлиан Вергов, който влиза в униформата на капитан Векилски.

Идеята за филма се заражда още през 2006 г., но по думите на режисьора Мартин Макариев и продуцента Александър Пенев е трябвало време, за да узрее и историята, и те самите. Всичко започва, когато бащата на Мартин го запознава със свой приятел, бивш затворник, който му разказва за една необикновена случка от затвора, оставила дълбок отпечатък в съзнанието му.

„В сърцето на машината“ зад кадър: актьорите, когато камерата не работи

Тогава започва и да се заформя идеята, която сценаристът Борислав Захариев успява да превърне във въздействащ сценарий, в чиято сърцевина стои точно тази случка, в която затворниците откриват в една от машините нещо, чието място не е там. Така филмът се превръща в една наистина лична история, за което говори и посвещението в края:

„Бохеми е всъщност прякора на баща ми, който използвах за филма в негова част. Защото той ме запозна с този човек. Тъй като неговите деца са живи и здрави, не искам да казвам името му“, разкри Макариев. 

Мартин Макариев разказа и че за някои от образите в лентата е имал ясна представа кои актьори трябва да ги изиграят – като Юлиан Вергов като строгия капитан Векилски и Христо Петков като жестокия затворник Иглата. За някои други герои обаче му отнема доста повече време да открие идеалния актьор. Търсенето за образа на опасния Сатър, който излежава доживотна присъда, приключва съвсем случайно, когато Александър Сано се среща с македонския актьор Игор Ангелов и веднага изпраща снимка на режисьора със съобщението, че „Игор притежава очите за тази роля“.

В сърцето на машината
Снимка: Форуърд Пикчърс Ентъртейнмънт

Истинските трудности обаче се появяват не по време на снимките, а преди това. Цехът, който първоначално е бил предвиден като локация, се оказва разрушен, заснемането започва по време на пандемията от коронавирус, а премиерата се отлага два пъти отново поради тази причина. Въпреки това всеки един от екипа споделя, че филмът се е превърнал в нещо изключително за тях и че са се сближили много по време на целия процес.

„Има нещо по-специално, не само за мен, но и за целия екип, който създаде този проект“, разказа пред NOVA Александър Сано, който влиза в ролята на Бохеми. „Никога няма да забравя атмосферата в този изключително мръсен цех, в който ние работихме. Снимахме през лятото 2020 г. и при нагрети железа и бетони, но чистотата на енергията на стотината замесени, зад и пред кадър, хора, е нещо, което ще запомня за цял живот. Имаше тонове магия от киното.“

В сърцето на машината
Снимка: Форуърд Пикчърс Ентъртейнмънт

„Човещината и силата на човешкия дух, на които е базиран филмът, са най-ценните разменни монети и лайтмотив в ежедневието ни“, допълни Сано.

„И искам да отбележа, че никой не се ражда лош. Поради стечение на някакви обстоятелства, човешкият живот се обърква и героите започват да правят неща, които не се отнасят към доброто. Но аз самият вярвам, че човещината вирее навсякъде, дори и на най-тъмните места. Този филм е доказателство за това.“

В сърцето на машината
Снимка: Форуърд Пикчърс Ентъртейнмънт

В лентата участват Александър Сано, Юлиан Вергов, Ивайло Христов, Христо Шопов, Христо Петков, Стоян Дойчев, Владимир Зомбори, Башар Рахал, Валери Йорданов и Игор Ангелов. Сценарият е дело на Борислав Захариев, а музиката - на композитора Виктор Стоянов, който е работил по редица проекти в киното, както и с легендарния Ханс Цимер.

На 16 март се проведе гала премиерата на дългоочакваното заглавие, а от 18 март може да го гледате във всички кина. Повече за филма може да откриете на официалния сайт, Facebook и Instagram.

Гала премиерата на „В сърцето на машината“

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти