В София пристига изложба на световно ниво

В София пристига изложба на световно ниво
Снимка: netinfo

От 10 януари до 10 февруари в столицата ни ще бъде представена пътуваща изложба за работата и живота на световноизвестния австралийски архитект Хари Зайдлер (1923-2006). Експозицията представя 15 от най-значимите проекти, включващи архитектурни модели, скулптури, фотографии, филми, книги и оригинални рисунки от архивите на семейството му.

За близо 60 години практика Хари Зайдлер конструира повече от 180 обекта, с които определя облика на съвременна Австралия. Повечето от проектите му – от еднофамилни семейни къщи до многоетажни офис кули – са реализирани именно там, но в неговото наследство има и много сгради в Австрия, Франция, Израел, Италия, Мексико и Хонконг. Архитектът остава в историята с това, че внася принципите на модернизма в Австралия.

Хари Зайдлер е роден във Виена, но заради еврейските си корени, семейството му бяга от Австрия под нацистката атака, след което той завършва архитектура в Харвард.

Според организаторите на изложбата, тя е едновременно академична и концептуална и има значение за българската архитектурна култура, защото работата на Зайдлер представлява един процес на хибридизация между глобално и локално, който и в днешно време е актуален за архитектурния процес в България.

Куратори на изложбата са Владимир Белоголовски, архитектурен критик от Ню Йорк, и Георги Станишев, архитект и архитектурен публицист от София.

* Експозицията на Хари Зайдлер ще може да бъде видяна от 10 януари до 10 февруари в софийската зала "Vivacom Art Hall" (ул. "Генерал Йосиф Гурко" 4, раб. вр. пн-нд 10,00–19,00 часа), а входът е свободен.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти