В края на 21-ви век ни очаква по-горещо лято и по-мощни бури

В края на 21-ви век ни очаква по-горещо лято и по-мощни бури
Снимка: Thinkstock

Броят на мощните гръмотевични бури и дните на безветрено време ще се увеличат на планетата. Лятото ще стане по-горещо поради глобалното затопляне.

Промените ще засегнат живота на градовете в Северното полукълбо.

Специалисти от САЩ решиха да проучат въздействието на климата върху трансформацията на потенциалната топлинна енергия в кинетична енергия на въздушните маси. Те са анализирали данните за измененията в атмосферата на средните ширини. Изследвани са показатели от последните 40 години на климатичните спътници. Оказва се, че потенциалната енергия намалява с 1,5% на всеки десет години.

Ако тази тенденция продължи, процесът ще доведе до рязко отслабване на циклоните, действащи в умерените ширини. В резултат на това ще се намали преносът на топлина от юг на север, ще се увеличат проливните дъждове и бури, ще има повече горещи дни, в които няма вятър.

Американските експерти възнамеряват да направят по-подробни прогнози за всеки континент на Земята. Това ще помогне на местните жители и властите ефективно да се подготвят за началото на „новото” лято.

Не пропускайте нашия нов раздел "Оферти", в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

апп
Снимка: Edna.bg

апп
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти