В какво да не превръщаме кучето си

Неправилно поведение
Снимка: Thinkstock

Кучето не ви оставя на мира, докато се храните? Това е не само досадно, но и може да навреди на четириногото, споделят от международната организация за защита на животните "Четири лапи".

Още не сте седнали на масата и кучето вече е там. Ако сърцераздирателният поглед няма успех, побутването с лапа или нос често успява да убеди собственика да даде някоя вкусотия от масата. Но ако и това не подейства, винаги може да се пробва с лаене или дори виене. Нека си признаем - това е доста дразнещо. Но точно тогава е важно да не се предаваме.

"Почерпката от време на време само насърчава кучето и влошава нещата", предупреждава д-р Марина Иванова, експерт по домашните животни към "Четири лапи".

"Който иска да си хапне на спокойствие, трябва да храни животното чак след като той самият е приключил с яденето. Това потвърждава естествената йерархия. Ако кучето се храни заедно със собственика си, може да реши, че се е издигнало в йерархията и да добие още претенции", допълва д-р Иванова.

Затова собствениците на кучета не бива да се чувстват виновни - точно обратното. Кучето се нуждае от ясна структура, която да му показва къде е неговото място в глутницата, съответно в семейството. Едва тогава то ще се чувства спокойно и сигурно. Неясната йерархия от своя страна предизвиква стрес и може дори да причини агресия и неподчинение.

Експертите от "Четири лапи" предупреждават и за една често наблюдавана грешка при храненето на кучета от дребни породи, предпоставка, за която е външният вид на животното. Много стопани възприемат кучето като беззащитна, безобидна плюшена играчка, обграждат го с внимание и никога не му забраняват нищо.

Придаването на човешки образ на кучето и неговото оприличаване с малко дете, при което е невъзможно то да бъде дисциплинирано и поставено на полагащото му се място в семейната йерархия, е неправилно. Резултатът почти винаги е разглезено животно, често с наднормено тегло, съпътстващи заболявания и развита вторична агресия, породена от чувството му за ревност.

Който не може да устои на кучето си, рискува да му причини и здравословни проблеми.

"Много от нещата, които хората ядат, вредят на кучето. Пикантните, мазни, солени или сладки храни могат да имат сериозни последици за домашния любимец. Тези фактори са способни да предизвикат увреждане на стомаха, неправилно функциониране на храносмилателната система или развиване на алергии", коментира д-р Иванова.

Едно от основните правила при отглеждането на куче е изграждането на стриктен режим на хранене и разходки, който е редно да се изпълнява от всички членове на семейството. Също така трябва да се спазва дневната дажба на кучето и да не се прехранва, защото това води до затлъстяване, заболявания на сърцето, черния дроб, бъбреците, разширяване и превъртане на стомаха и други опасни състояния.

"Ако искате да направите нещо добро за домашния си любимец, хранете го правилно със съответната храна, предназначена за кучета", завършва д-р Марина Иванова.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти