В двора си отглеждам.. скъпоценни камъни

Биляна Траянова

Където и да кръстосваме, все някак ни влече обратно към Шри Ланка. Причините са толкова много, че сериалът, който можем да заснемем в тази част на света, може да надмине „Дързост и красота".

Това райско парче земя, насред океана, е един от най-големите източници на скъпоценни камъни.

Малките мини, изглеждащи съвсем примитивно, изкопани в дворовете на местните са повече от забележителни. Само мисълта, че ходиш по залежи от сапфир, рубин, гранат, берил, турмалин, топаз и много други скъпоценни камъни влива големи дози адреналин в приключенската ни кръв.

Добивът на скъпоценни камъни в Шри Ланка се извършва главно чрез традиционните методи. Мините са най-вече от вторични депозити. Сапфир, лунен камък и котешко око излизат на всяка крачка. Тук можем да говорим за шриланкийската мечта. В незнаен ден, в незнаен час, щастието може просто да проблесне в краката ти и да се сдобиеш с камък за милиони!

Островът е бил благословен с геоложки условия, които осигуряват идеална комбинация от химически елементи, топлина, налягане, време за растеж на скъпоценните кристали и атмосферни влияния.

В добива обикновено си партнират няколко души, участващи в съвместното предприятие, включително собственикът на земята, притежателят на правата за добив, лицето, което доставя водната помпа за премахване на водата от ямата, и миньорите. Всички те получават дял от приходите от продажбата на скъпоценни камъни.

Въпреки че не е толкова важен, речният добив е друга традиционна форма на доби на скъпоценни камъни в Шри Ланка. Реките съдържат наносни отлагания, като по завоите на речните корита често водата се забавя и именно тук остават  скъпоценните камъчета.

Цейлонският сапфир е известен със своята красота. Ослепителният му син цвят на метличина може да омагьоса и най-равнодушния зрител. Освен в популярния си син цвят, сапфирите на Шри Ланка се появяват още в розово, жълто, оранжево, зелено и лилаво.

Сапфирите, на които се появява ефект на звезда се наричат „звездни“. Срещат се и звездни рубини. Този звезден ефект е познат като астеризъм.

Ефектът на котешкото око се появява на камъка с омагьосващо движение, сякаш камъкът оживява.

Цейлонски топази в жълто, оранжево и кафяво, в червени, сини, зелени или виолетови нюанси красят бижута с най-впечатляващ дизайн. Лунните камъни също карат ръката сама да посегне към тях… Не просто е невъзможно да избереш - влудяващо е! Някаква неописуема треска те обзема в момента, в който застанеш лице в лице със съкровищата на Шри Ланка… И все по-натрапчива става мисълта да гледаме в краката си, за да не подминем късмета си.

Между Гоал и Бентота се намира мъничко парченце рай - Център за развъждане и изучаване на морските костенурки Виктор Хаселбланд.

Хората в този център правят много за опазването на морските костенурки. В световен мащаб 6 от 7-те вида са класифицирани като застрашени заради човешката дейност. Най-големите заплахи са заплитането в рибарски мрежи,  бракониерство и нелегална търговия на яйца, месо и коруби застрояването на плажните ивици, пластмасови и други морски отломки, глобалното затопляне и замърсяването на океана.

Новоснесените яйца на морските костенурки биват събирани от плажовете и пренасяни внимателно в центъра. В защитена зона е създадена абсолютно идентична среда за гнезда, в които яйцата ще се излюпят за около 2 месеца, далеч от хищниците и суеверните местни, които са готови на всичко, за да се сдобият с кръвта и яйцата на костенурките. Гнездата са маркирани и на табелките е описан вида на майката, броя яйца и датата, на която са положени. Когато мъничетата се излюпят те ще бъдат пуснати в морето до максимум три дни.

Тук се отглеждат и лекуват осакатени и наранени животни. Оказва се, че се случва да се излюпят и слепи костенурчета, те задължително остават в центъра, тъй като шансът им за оцеляване в океана е нулев. Всички появили се с някакви недъзи също намират своя дом тук.

Оттук по своя дълъг път са тръгнали хиляди морски костенурчета. Консервационният център е бил тотално разрушен от смъртоносното цунами през 2004 г., което прави усилието на тези хора още по-забележително.

За новоизлюпените около 6-сантиметрови  костенурчета настъпва опасен период. Ако не са станали обяд на хищниците като яйца, то след излизането им от черупките могат да бъдат изядени от раци, морски птици, калмари и по-големи риби. Други ще умрат от глад или заболяване. Колко ли от тях оцеляват? Можем само да гадаем. Но с центрове като този шансовете на костенурчетата нарастват с цели 50%, защото биват опазени в първите си мигове на сушата.

Възрастните морски костенурки имат само двама врагове - акулата и хората. И, разбира се, по-застрашаващи от нас хората няма. Тези гиганти са оцелели на земята повече от 150 милиона години. Да бъдем оптимисти и разбира се, много внимателни в отношението си към земята и океана…

Гледайте епизодите на „Без багаж“ - вече всяка неделя от 13ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Градът, в който хората мечтаят, въпреки бедността

Палмовото листо, на което е записана съдбата ни

Какво е да си майка на 108 деца

Боклукът за едни - съкровище за други

Недосегаемите: най-тежката карма

Безкрайните пътища на душата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти