Учени доказаха: ниските хора са по-злобни и избухливи

жена ядосана
Снимка: Thinkstock

Има една забавна приказка, че ниските жени са по-злобни, защото се намират по-близо до... Ада. Е, това очевидна абсурдна попкултурна шегичка, но може да се окаже, че има доза истина в шегата - не с частта за Ада, но с частта за по-недоброжелателния нрав.

Според историческия фолклор Наполеон се е опитвал да компенсира ниския си ръст с търсенето на власт и желанието за война. А скорошно проучване твърди, че по-ниските хора са по-агресивни в сравнение с по-високите.

наполеон
Снимка: Getty/Gulliver

Изследователи от Центъра за контрол на заболяванията в Атланта, Джорджия, са провели анкета сред 600 души на възраст между 18 и 50 години. Те са изследвали възприятието на мъжете за самите тях; поведението по време на прием на алкохол, насилие и криминална обремененост.

Учените открили, че мъжете, които са се чувствали най-малко мъжествени, са с най-голям риск да извършат някакво престъпление.

А само преди няколко години екип изследователи от Оксфордския университет също разглеждат темата и потвърждават, че "Синдромът на ниския човек" е съвсем реален. В своите изследвания те изясняват, че с намаляването на височината на човек се увеличава чувството му за уязвимост, а също така е вероятно да се завишат и нивата на параноя. Явлението е известно още като "Наполеонов комплекс".

дани девито арнолд шварценегер
Снимка: Universal Pictures

Е, не знаем до колко тези изследвания могат да се вземат на сериозно, но все пак ви питаме - имате ли такива наблюдения? Ниските хора около вас по-злобни и заядливи ли са?

Не пропускайте нашия нов раздел "Оферти", в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти