Тук всичко се прави с магия

Тук всичко се прави с магия
Снимка: netinfo

Биляна Траянова

Животът във вътрешността на Южен Сулавеси е достоен за ярки сюжети. Ритуалите и вярванията на планинците Тураджа объркаха всичките ни представи за съвременност.

Какво ли се случва тогава по бреговете? Как живеят хората там, с какво се препитават? Някога този остров бил покрит с абаносови дървета, но неудържимата търговия почти заличила тези уникални гиганти от лицето на Сулавеси.

Много ни се иска да зърнем поне едно такова дърво, но гидът ни Корнелиус свива рамене. Той самият не е виждал от години абанос. Но пък почти във всеки богаташки дом из Азия със сигурност ще има някоя мебел от черно-кафявата безценна дървесина.

Нещо край пътя привлича вниманието ни. Разбира се, скачаме и хукваме да разузнаем.

Пред нас се е ширнал див плаж, а навред по белия му пясък стърчат скелетите на гигантски дървени лодки. Озовали сме се на Тана Беру - мястото, където се създават едни от най-фантастичните традиционни кораби, с което Южен Сулавеси е популярен по всички краища на света.

Наричат ги пиниси. Майстори са основно мъжете от племето Конджо от етническата група бугиси-макасари. Пиниси се използват като основен транспорт, товарни и риболовни цели из целия Индонезийски архипелаг.

Древни ръкописи твърдят, че с пиниси са пътували още през 14 век и с тях са стигали чак до Мадагаскар.

Изумени сме от таланта на занаятчиите. Те могат да направят много мощен и луксозен кораб, само въз основа на опита и знанията, предадени от техните предци, без дори да използват снимка или какъвто и да е чертеж.

По това, което ни заобикаля, не можем да определим в кой век сме точно. Може да е 6-ти, 13-ти или 18-ти… Този плаж винаги е изглеждал точно така. Разпръснати наоколо тикови дънери и скелети на кораби, накачулени с майстори, които огъват, дялкат, чукат…

Процесът на създаване на такъв кораб е уникален, защото смесва технически умения с магическа сила. Първият етап започва с избор на добър ден за събиране на дърветата. Обикновено това ще е 5-ти и 7-ми ден от следващия месец.

Петицата символизира напарилимаи далле'на, което означава, "благослови ръката", а седем символизира натуджуангнги далле‘на, което означава "благословия за всичко".

Следващият етап е да се отсече дървото, да се изсуши и да се нареже. А до пускането на кораба в морето има още много, много работа.

Всеки етап изисква определена традиционна церемония. Преди пускането в морето, се прави жертвоприношение за маккера лопи (пречистване на кораба). Ако корабът е по-малък от 100 тона, в жертва се принася коза. И ако теглото е повече от сто милиона тона, жертвата ще бъде крава.

Тук всичко е магия!

Продължаваме нататък по пътя в приповдигнато настроение! Чувстваме се като истински откриватели! На този далечен, толкова непознат остров откриваме от странни, по-странни неща…

Южен Сулавеси иска да ни впечатли! И определено успява.

Гледайте новия впечатляващ епизод за Тураджа в събота, 7 ноември, от 13:00 ч. по телевизия Диема.

Какво ни очаква в епизода вижте тук:

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването.

* * *

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Благородници, простолюдие и роби

В съседната стая спи мъртвец

Островът ни повика

Необикновеният дом на романтиката

Не се качвайте на магаретата!

На лов за приключения в Малта

Да избягаме в Болоня

Най-възмутително вкусното кафе в света

Денят, в който всички мълчат

Стряскащата тайна на остров Бали

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти