Три неизбежни български романа

Три неизбежни български романа
Снимка: netinfo

Представям ви три съвременни български книги. Част от литературата, която се пише днес. Струва си да не ги подминете. Струва си да запомните имената на авторите им. Те го заслужават.

1. Камбаната
Недялко Славов

(ИК Хермес, 2016)

„Романът „Камбаната“ от Недялко Славов не е просто висока литература. Той е вик. Викът на един християнин. Викът на един човек, познал греха. Човек убил човек. Човек, познал смъртта и любовта в един и същи миг. Търсещ покаяние във църквата. Намиращ упование в природата.

История, заключила в себе си безброй истории за отминалото, пренесено по реката на времето, сетне записано от ръката на Поета, който няма име. Същата ръка, която посяга към камбаната, за да освободи нейния екот, за да извади човечеството от тази летаргия, от този мъртъв живот, поклонник на материята. Тази книга оставя след себе си десетки въпроси. И най вече главният въпрос, зададен още в Библията: Кой безумец рече в сърцето си: „Няма Бог?

Снимка: netinfo

Камбаната бие за всички нас. Отеква, за да ни припомни защо е създадена молитвата. За да ни подаде ръка, когато прекрачваме прага на черквата. Досега двама български автори са успявали да ме разплачат. Единият - Виктор Пасков - видя от небето как плача. Другият се казва Недялко Славов. След тази книга още повече вярвам в незримото. То е Господа. Онова, което не мога да видя, но чувствам с костите си, че съществува.

2. Чамкория
Милен Русков

(ИК Жанет 45, 2017)

България все още ражда гении. Успокоих се. Истина е. Новият роман на Милен Русков "Чамкория" доказва думите ми. Пракрасен панорамен поглед на 1920-то години. Изключително живо и нахъсано описание и картинност, способна да ви накара да се шренесете в онези времена – да заживеете заедно с героя.

Бае Славе! Прекрасно изграден персонаж, който на моменти ще се възхищавате, в други моменти ще му се чудите на акъла и ще му се ядосвате, ще се смеете, ще плачете, но едно е сигурно – няма как да останете безразлични

„Чамкория“ е книга, разбиваща на парчета всички проклети идеологии, които висят като камъни на шията на човека. Книга, разказваща истории, които не бихте могли да прочетете другаде. Не и написани по този начин. Никога не ме е интересувала историята. Още по-малко от политиката. Не и в детайли. Но тази книга ми даде поглед над нея. И не само над историята. Над смисъла на човешкото съществуване, въпреки ужасяващата действителност. Това е романът на годината, дами и господа!

Снимка: netinfo

Колкото до самият Милен Русков ще кажа следното. Трудът му ще остане в историята ни, Той е истински писател, за разлика от мнозина други. Той не се страхува от това да бъде честен. И това го отличава от стадото овцедушни пишещи на държавата. Не всички са такива, разбира се. Но повечето са. Имаме тях. Имаме и Милен Русков. Има и разлика във величините. Огромна разлика. Ако слепец прочете тази книга – навярно ще прогледне след последната страница.

България все още ражда гении, уверявам ви.

3. Възвишение

Милен Русков

(ИК Жанет 45, 2011)

За тази книга няма да говоря много, защото самата тя говори достатъчно за себе си. Преди да посегнете към „Чамкория“, не пропускайте „Възвишение“. Няма такава красота. Няма такъв език. Атмосферата ѝ носи една неистовост. Толкова прекрасна книга не бях чел в последните години.

Да, не е лесна книга. Всъщност – коя добра книга бяга от сложността? Да, не се чете особено  леко, поради спецификата на самия език на който е пресъздадена. Не искам да си мисля как се пише такъв текст. Остава ми само да стисна ръката на Милен Русков и да замълча. Не пропускайте този шедьовър.

Снимка: netinfo

В началото ще се смеете. По-средата ще бъдате нащрек. В края ще плачете. Едва ли на другата сутрин ще сте същите. Надали. Този роман ще ви покаже как да не бягате от съдбата си, а напротив – да сте готови да се изправите срещу нея без страх. На небето няма място за страх. Там всички сме възвисени. И всички сме свободни. Край.

Прочетете още от Росен Карамфилов:

"Тайната съставка на секса е любовта!"

Поезията и жената са едно и също - Вселени... Не се ли отдадеш напълно - гориш

Сексът движи света, а любовта забавя движението

Един аналогов човек в дигиталния свят...

За четенето като протест срещу глупостта

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти