Трапезата на Петковден: три пъти се прекланяме пред хляба

На 14 октомври според народните вярвания се посреща Зимния Петковден. На този ден се почита паметта на света Петка Търновска и в нейна чест се приготвя специален обреден хляб.

В народните вярвания Света Петка се приема като покровителка на семейството, дома, раждането и децата, заради което се приготвят специални курбани и пити.

Една от питите се нарича на Света Петка и е задължително цялото семейството да се преклони пред нея три пъти, преди да седнат на трапезата. Хлябът и къщата се поръсват със светена вода, за да благословят цялото домочадие.

Обредната пита се поставя върху мъжка риза, а до нея се поставят паничка със сол и чаша вино. На някои места намазват питката за Петковден с мед. Хлябът трябва да се разчупи от най-възрастната жена в семейството.

На днешния ден жените раздават питки, за да може животните, чийто разплод започва от днес, да се родят здрави.

Днес според народните вярвания се слага краят на земеделската работа, като привършва есенната сеитба и се събира тазгодишната реколта.

Ето какво още трябва да присъства на масата за Петковден:

Какво трябва да има на трапезата на Петковден

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти