Нежен вкус, силен ефект: пролетният супергерой на детокса

Разгара на пролетта носи със себе си не само цъфтеж на цветя и по-дълги дни, но и нещо много по-ароматно и здравословно – дивия чесън. Това растение със звездовидни бели цветчета и наситен, но нежен чеснов аромат е истински пролетен деликатес. От края на март до май горите, сенчестите поляни и дори някои паркове се изпълват с ухание, което издава неговото присъствие – достатъчно е да минете наблизо и веднага ще го усетите.

Познат още като мечи чесън (да, мечките го обожават!), цигански лук, рамсън, дяволски чесън и дори „вонящата Джени“, това растение (Allium Ursinum) от семейството на луковите е не просто гурме находка, а и мощен природен лек. Използва се от векове в народната медицина в Европа и Азия за облекчаване на болки, настинки, подуване на стомаха, и какво ли още не. Научни изследвания потвърждават богатото му съдържание на витамини A и C, минерали като желязо, фосфор и мед, фибри и силни антиоксиданти. Особено внимание се обръща на сулфурните съединения и флавоноидите в състава му, които имат противовъзпалително, антивирусно, антибактериално и дори антиканцерогенно действие.

див, чесън
Снимка: iStock

Дивият чесън се разпознава по ланцетовидните си листа и характерната му миризма. За разлика от близкия му „двойник“ – момина сълза, който е отровен, дивият чесън мирише отчетливо на чесън. Затова, ако се съмнявате, просто стрийте листо между пръстите – ароматът няма да ви излъже. Цялото растение е годно за консумация – листата, стъблото, цветовете и дори луковичката могат да влязат в кулинарна употреба. А сезонът му е кратък, така че – грабвайте кошницата и се възползвайте, докато е време!

В кухнята дивият чесън е истински хамелеон. Добавете го суров в салати, омлети и сандвичи, направете песто, смесете го със зехтин за ароматен дресинг или го включете в сосове, супи, ризото и зеленчукови ястия. Цветовете му са чудесна декорация, а луковицата – отлична алтернатива на обикновения чесън. За любителите на здравословния начин на живот – дивият чесън може да се запарва като чай с детоксикиращ ефект, или дори да се използва външно като тонизиращ и антисептичен лосион.

Освен в свеж вид, дивият чесън се предлага и сушен, на капсули, тинктури или прах. Може да се отглежда и в домашни условия – на балкон, в саксия или в градината. Важно е само да не се прекалява с количествата – както всички представители на семейство лукови, при прекомерна консумация може да повлияе на кръвното налягане и кръвната захар. За хора с хронични заболявания – консултацията с лекар е препоръчителна.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти