Това лято ще съм слон на плажа и дори не ми пука!

слон лято плаж
Снимка: Istock

Вяра Иванова

“Това лято реших, че ще съм като слон на плажа и изобщо не ме интересува”, каза ми наскоро в разговор една приятелка, а аз се разсмях искрено, защото първо - момичето срещу мен е доста далеч от физиката на това симпатично животно и второ - откога трябва да изглеждаш по определен начин, за да отидеш на плаж със самочувствие?

Добре де, знам откога - със сигурност от почти целия ми съзнателен живот, че дори и от преди това. Това са почти 30 години на стигми, предразсъдъци, на жени, които мразят телата си, на жени, които се изтощават от диети, на жени, които се прикриват с шалчета на плажа, на жени, които изпадат в депресия щом навън пекне слънце…

Три десетилетия и няколко поколения от жени, които се срамуват да се съблекат по бански, защото “глезените ми са дебели”, “имам малко целулит ей тук”, “коремът ми не е плосък като на онази мацка от Instagram”, “този бански ме прави дебела”, много съм бяла и имам грозни бенки”, “плоска съм като дъска”, “задникът ми е огромен”... мога да продължавам така до утре. Защото съм чувала десетки подобни изказвания, а на някои от тях съм автор самата аз…

жена
Снимка: Istock

Аз едно нещо не разбрах през всичките тези години на лудост и кански мъки да изглеждаш “подходящо” за плаж. Кой, за бога, реши, че жената трябва да изглежда по определен начин на плажа? Кога е гласувано това? Защото ми се струва, че ние сякаш не сме имали право на вот.

Ето защо това лято ще съм каквато си поискам на плажа. И ви съветвам да направите същото. Слон, жираф, кит, чучулига, пеперуда - изберете си животно и давайте смело. Защото тялото ни е дадено, за да ни служи, а не за да го тероризираме. То е такова, каквото е - микс от гени, начин на живот и нещата, които са ни се случвали.

Какво да очаква всяка зодия това лято

Ако искаш да промениш външния си вид, добре дошла си, няма нищо лошо в това. Но не го прави по грешните причини, не го прави заради 5 дни плаж, заради нечии погледи или заради онази “идеална” мацка с плочки в Instagram. Запомни един факт за нея - и тя е човек, не е перфектна и ако хапне нещо развалено - ще стои 3 часа в тоалетната.

Да сте чули някой мъж да се тревожи прекалено много за това как ще изглежда на плажа? Не мисля. Мъжът ви оплаквал ли се е, че изглежда дебел в новия си бански? Не мисля. 

жена
Снимка: Istock

Това лято стъпи смело на плажа, с всяка бенка, която имаш, с всяка мазнинка, която смяташ, че е на неподходящото място, с всеки белег, направил те по-силна, с всяка извивка, с всяка пропорция, с всеки размер, който те прави ТИ. Защото няма друга като теб и това е най-ценното. Това прави тялото ти вълшебно, независимо от неговите форми и размер.

Това лято ще съм слон на плажа и дори не ми пука! Все пак има толкова сладки слончета, я вижте Дъмбо!

ТЕСТ: Коя е твоята лятна дестинация?

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти