Той иска семейство, а аз не съм сигурна дали го обичам

Той иска семейство, а аз не съм сигурна дали го обичам
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Здравейте! Редовно чета статиите на Алексей и съм фен на книгите на Ивинела. В момента и аз съм в ситуация, в която имам нужда да погледна отвъд проблема, защото вече доста месеци не успявам да го разреша отвътре. Почти на 27 години съм. Имам връзка от 8 г. Живеем с приятеля ми заедно и се стигна до класическия момент в една връзка "или напред или край". Накратко, той иска семейство и деца, а аз не съм убедена, че го искам.

Не съм сигурна в чувствата си към него, че все още го обичам, обаче ме е страх да сложа край, поради въпроса, който ме тормози, а той е дали проблемът за развитието на нещата в тази посока съм самата аз.

Бяхме започнали опити за дете, но тези мисли ме връхлитаха с огромна сила и сега сме в един период, в който никой не знае какво става.

Той ме обича и е много стойностен човек - винаги е бил до мен и ме е подкрепял, показвал е по всякакъв начин колко държи на мен.

Заслужава ли си заради тези негови качества да продължа една връзка, в която в момента не се чувствам добре? Ще се радвам, ако можете да ми дадете насоки. Благодаря!

* * *

Здравейте,

Много хубави и в правилната посока въпроси си задавате и им отговаряте чудесно.

Аз, от своя страна, трудно бих казал нещо по-различно от това, което вече съм споделял в отговор на подобни писма. Освен това, темата е изключително дълбоко и нагледно осмислена в книгата "Жената, която търсеше любовта" на Ивинела Самуилова, на която вие сте фен, както казвате.

Бих могъл само отново да повторя, че любовта е може би най–митологизираната тема и при нея, по много подвеждащ начин, е подменено автентичното знание и преживяване на любовта с различни матрични модели. Страх и съблазняване са двете основни оръжия на матрицата, с които ни държи – страх и съблазняване са и двата основни социумни любовни капана.

Съблазнени сме да мислим, че любовта е еуфория с режим на действие 24/7, при който консумацията на чувства, плът и екзотични преживявания е норма. Едновременно с това сме подплашени, че да си сам е проклятие и че непременно трябва да има някой, който да понесе на плещите си собствената ни неувереност, финансова нестабилност, нужда от внимание, отговорност за собственото ни щастие и какви ли не още дефицити. Или пък че на всяка цена трябва да търпим безумни и унизителни поведения, за да не останем без партньор.

Да, връзката безспорно е опора в някои моменти, но не е патерица, с която да куцукаме през живота.

Наскоро в групата "Животът може да е чудо" във "Фейсбук" се дискутираше подобен въпрос и аз ще си позволя да цитирам коментара на Ивето там (Ивинела Самуилова – б.р.), който, мисля, е доста отрезвяващ по отношение на социумното любовно опиянение (или интоксикация, ако предпочитате). Ето какво казва тя:

"През християнството може да видите много ясно каква е разликата между социумно-митологизираната представа за любов и любовта всъщност. В социумен контекст любовта е спасение, нужди, удоволствие... все неща, които да задоволяват нас. В библейския текст единственото, което се казва, е че е добре човек в живота да има другар - нито му се обещава да е щастлив, нито да му е лесно, нито той да ѝ купува цветя или пък тя да му обува пантофите след работа... И след това се казва "другарите" да се обичат и се дава дефиниция на любовта: тя е дълготърпелива, пълна с благост, не се сърди, не дири своето и т.н – този Химн на любовта на апостол Павел го има, знаете, и в третата, и в четвъртата ми книга... Ама не - ние си искаме модела, по който трабва да ни обичат и хич не се замисляме ние обичаме ли и как го правим..."

Когато "ние" е поставено в "аз"-контекст, то става много конфликтно. Вторачването в себе си или в партньора не е здравословно за любовта. Там по-важно е да гледаме в една посока, а не един в друг.

Не знам дали трябва да продължите тази връзка – това ще разберете вие, когато скъсате листа с "любовния баланс", който водите и който всъщност съвсем не се отнася до партньора ви, а до вас самата. Която и техника да използвате от книгите, ще ви помогне да отместите погледа от манипулираната личност, която ви обърква и да направите място на природното аз, което знае отговора.

Иначе, опасявам се, сценарият може да се развие в посока, подобна на този виц:

"Визитация в психиатрична клиника:
- А този човечец се побъркал, след като годеницата му се омъжила за друг.
Минават в следващата стая:
- А този тук е другият, за когото се е омъжила..."

Желая ви всичко най-добро, Алексей

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти