Тайни на 40 000 години

Биляна Траянова

Отпътуваме към Националния парк Бантимурунг Булусаранг на Южен Сулавеси.

Карстовите кули край град Марош са признати за втория по големина карстов район в света след Южнокитайския карстов район - първенец.

С обща площ от 43 750 декара, карстовият регион, известен като Марош Пангкеп, е нашарен с  286 пещери. Не случайно е включен в списъка на ЮНЕСКО като световно наследство в категория „Природа“.

Раманг-Раманг е името на отдалечено село в сърцето на карстовия район. Начинът да стигнем до там е като наемем лодка за 200 000 рупии (или около 17 долара). Лодките, приличащи на канута и наричани тук катинтинг,  се наемат от док и побират 4-5 души.

Тук децата работят. Лодките-таксита се управляват ловко от малчугани на по 10-12 години. Явно по тези места се налага да пораснеш преждевременно. Забелязваме, че почти всички деца наоколо пушат.

Реката оформя феноменални гледки сред карстовите пещери, зеещи в скалите.

Най-дългите и най-дълбоките пещери в Индонезия са намерени точно тук, в Марош Пангкеп. В някои от тях са открити кладенци с дълбочина от 260 метра.

В този район има стотици пещери, като е доказано, че най-малко в 89 от тях се крият праисторическа скална живопис, праисторически каменни сечива и други останки от бита на предците ни.

Пещерите са образувани в резултат на влиянието на климата и водата върху карбонатните скали. Вследствие на това са се образували невероятно красиви пещерни орнаменти. 

Това са били убежища в древността, обитавани са дългосрочно от хора и тук е процъфтявала тяхната култура в миналото. 

Рисунките от червена охра са се запазили благодарение на порестата структура на скалите, върху които са направени.

Откритите на Южен Сулавеси древни пещерни рисунки са поне толкова стари, колкото праисторическото изкуство в Европа. Според изследователите те показват, че предците ни са рисували из целия свят още преди 40 000 години.

Археолозите са изчислили, че няколко от отпечатъците на ръце в черничево червено и две подробни рисунки на животни са на по 35 000 до 40 000 години. Това заключение учените са направили на базата на метод, анализиращ нивата на разпад на елемента уран. То поставя областта с рисунките, открити на остров Сулавеси, в същия предполагаем период от времето на праисторическите рисунки, намерени в Испания и Франция. Методът на датировка показва само минималната възраст на изображението, което означава, че тези рисунки може да са с хиляди години по-стари.

Един от тези индонезийски отпечатъци е определен като възраст от най-малко 39,900 години, и днес се смята за най-старото шаблонно изображение на ръка, известно на науката.

Откритите на Сулавеси повече от 100 пещерни рисунки, са били известни още от 1950 г.

През 2011 г. учените забелязали някои странно оголени скали, наречени "пещерни пуканки“. Тези минерални залежи щели да позволят да се използва новата технология на разпад на уран, за да разберат на колко години е това изкуство. Така отчетената възраст е 40 000 години.

Има прогнози, че на Сулавеси ще бъдат открити дори и по-стари примери на пещерно изкуство, същото предположение е направено и  за континенталната част на Азия.

Входът към пещерата, в която ще надзърнем, е откъм ширналите се оризови полета, а входът и е достатъчно високо, за да не изкушава случайни посещения. Достъпът е невъзможен без местен водач.

Какво ли още е подготвил за нас Южен Сулавеси? Нямаме търпение да разберем!

Гледайте новия впечатляващ епизод на "Без багаж" в събота, 14 ноември, от 13:00 ч. по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването.

* * *

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Тук всичко се прави с магия

Благородници, простолюдие и роби

В съседната стая спи мъртвец

Островът ни повика

Необикновеният дом на романтиката

Най-възмутително вкусното кафе в света

Денят, в който всички мълчат

Стряскащата тайна на остров Бали

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти