Съпругът ми не иска и да чуе за ремонт вкъщи

Съпругът ми не иска и да чуе за ремонт вкъщи
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Здравейте, бих искала да ви помоля за помощ.

Става въпрос за това, че когато трябва да се промени нещо вкъщи - да се направи някакъв ремонт, покупка на мебел, уред или каквото и да било друго, съпругът ми няма никакво желание и всички тези неща се случват с караници и сърдения.

Живеем в апартамента на неговите родители и може би това е една от причините, но повечето неща в апартамента са на наша възраст и имат нужда от подмяна. Имаме две дечица и бих искала да обновим обстановката вкъщи, да си купим нови мебели, да направим ремонт в едната детска стая и нова детска стая за по-малкото детенце и други, та ние все още сме млади и ако сега не ги направим тези неща - да ни е хубаво и приятно, когато се приберем вкъщи, кога? 

Проблемът е, че дори не мога да започна разговор за това, опивала съм, но отговорът винаги е „няма да стане” (дори без да сме опитали) или нямаме пари (което не е точно така). Бих искала да му помогна да промени това свое отношение.

* * *

Здравейте,

Разбрах, че вече сте потърсили съдействие по въпроса и в групата „Животът може да е чудо” във Фейсбук, което е една много добра отправна точка.

Едно от предложенията там много ми хареса – да преобразувате отговора на съпруга си от „Няма да стане” в „Ням – а – да стане”. Тоест – да му отнемете думата по въпроса, за да се случат нещата.

Разбира се, има още много техники, които може да пробвате.

Веднага може да се възползвате от „вълшебното ухо” – специална техника за „глухи” мъже, която споделих в предишна статия.

Един друг вариант е да „изпратите” на вниманието на съпругa си предписание за ремонт и подновяване на интериора на семейното жилище от името на вселенското управление на етажната собственост, регулаторният орган за незабавното модернизиране на апартаменти във вашия блок и строителния надзор по въвеждането в експлоатация на новия обект.

Предписанието, написано забавно, с учтив, но безусловен тон, може да пуснете „по канален ред” (тоест в тоалетната). Само не пропускайте да сложите надпис „смешно, да се разгледа с приоритет” („м” не е грешка – на вселенско ниво, забелязал съм, сМешните неща се ползват с по-голям приоритет от сПешните).  И посочете най-отдолу вашето име като лицето, което ще приеме и одобри обекта във финалния му обновен вид.

За по-скоропостижна промяна на отношението на съпруга ви към ремонта, може да си вземете също т.нар. „пукащи топчета” – продават ги в магазините за пиратки, безобидни са. За известно време, когато се сетите за проблема и имате възможност, вадете по две-три топчета и ги удряйте в земята. Те просто изпукват (не гърмят и не нанасят щети, дори и вкъщи на пода да ги хвърлите), но вероятно ще изиграят ролята на изстрела, който човекът очаква, за да се впусне с всички сили в начинанието да поднови жилището ви.

И накрая да напомня, че основното в подхода, който използвам, е отмахването на сериозността от проблема, така че да позволим на потенциала да се задейства по невъзможните за нашите очаквания начини. Да обновите дома си е занимание, доставящо огромно удоволствие, така че и вие трябва да подходите с удоволствие към решаването на проблема. Забавлявайте се!

Поздрави, Алексей

Прочетете още от Алексей Бъчев в Edna.bg:

Как да се справим със злата свекърва?

Какви щуротии да направя зад гърба на мъжа ми...

Когато името не ни носи късмет

Как да прескоча стената?

Писмото на Edna жена до царя на мъжете

Искам мъжът ми да промени нагласата си към парите

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти